fbpx
Сьогодні
11:41 18 Вер 2021

Через 30 років частина України може перетворитися в пустелю, - науковець

Фото unsplash.com

Через зміни клімату в Україні протягом найближчих десятиліть південь країни може перетворитися на суцільну пустелю, унікальні родючі чорноземи будуть втрачені.

Про це на телеканалі "Україна 24" український науковець, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. За його словами, клімат змінювався всю історію нашої планети, але він ніколи не змінювався з такою швидкістю.

"В Україні є така чудова екзотична місцина, називається Олешківські піски – маленький фрагмент пустелі в Херсонській області. Там люблять ганяти на джипах, там навіть верблюдів завели для туристів. Поки це маленький клаптик, це дуже прикольно, це екзотика. А проблема в тому, що це утворення не є природним. На місці цих Олешківських пісків були родючі чорноземи, типовий український степ… Буквально за декілька десятиліть через неправильне розорювання і висихання там утворилась отака пустеля. Ми зараз стоїмо перед загрозою і, власне, перспективою масштабування Олешківських пісків на весь південь України. Все те, що є степовою зоною, через 30 років може бути такими Олешківськими пісками", – заявив науковець.

Дикий зауважив, що на півдні завжди було посушливо – "завжди кількість опадів була на межі того, що треба для сільськогосподарських земель, а тепер ця межа дуже сильно зсувається".

"Там було посушливо, а стає ще в рази посушливіше. Крім того, дуже посилюється вивітрювання… Води стає менше, вона висихає, і сухий ґрунт піддається значно сильнішому, ніж раніше, вітровому навантаженню… Зараз наші чорноземи піднімаються вітрами й виносяться. Швидкість цього процесу така, що ми їх реально можемо втратити за 20 років, якщо нічого з цим не робити", – сказав він.

Науковець додав, що підняття рівня світового океану і можливі підтоплення України – це далека перспектива.

"А от опустелювання у двох його проявах, тобто зменшення кількості води й вивітрювання ґрунтів, це перспектива найближчих 10-20 років. Це те, з чим треба боротися вже", – підкреслив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: