fbpx
Сьогодні
17:09 11 Вер 2021

"Важливо для України": у Держдепі зробили заяву щодо "Північного потоку-2"

Фото: Getty Images

США хочуть знайти рішення, яке забезпечить роботу газотранспортної системи України після запуску російського газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомив старший радник з питань енергетичної безпеки Держдепу США Амос Хохштайн.

"Я приїхав сюди після того, як "Газпром" заявив про те, що вони завершили будівництво. Безумовно, це важлива подія для мене і США… Я їхав сюди, пам'ятаючи про події 11 вересня 2001 року, пам'ятаючи про питання національної безпеки, про те, наскільки це важливо для нас і України. Я згадую ці терористичні атаки й думаю, що сьогодні Україна перебуває під тиском, піддається терористичним атакам з боку Росії. Я знаю про Майдан, про опір, мені й США дуже хотілося б підтримати Україну в збереженні суверенітету, безпеки. І одне з цих питань – питання "Північного потоку", – заявив радник Держдепу.

За словами Хохштайна, "Північний потік-2" впливатиме не тільки на Україну, а й на Європу. "І, розуміючи це, США завжди намагалися впливати на ситуацію".

Також він нагадав, що коли Джо Байден став президентом США, "Північний потік-2" був "на 95% завершений":

"Нам це дуже не подобається, але ми розуміємо, що не можемо нічого змінити, перешкодити. Залишилося кілька місяців до його запуску, і ми почали думати, що робити. Ми намагалися знайти таке рішення, яке б забезпечило роботу української газотранспортної системи й безпеку України та Європи… Ми говоримо про низку санкцій, ми дуже серйозно залучені в допомогу Україні, питання національної безпеки".

Щодо санкцій радник Держдепу з питань енергетичної безпеки зазначив:

"По-перше, ми стаємо більш потужними, коли діємо колективно, і це нам має показати ситуацію і позицію щодо "Північного потоку-2″. Що ми разом можемо зробити? Німеччина погодилася приєднатися до США щодо заходів проти Росії, якщо вона почне діяти (використовувати газопровід як знаряддя тиску – ред.). Також ми знаємо, що Росія робитиме. Ми заявили, що ми будемо робити, ми озвучили публічно наші заяви, спостерігаємо за Росією. Але зараз ми не будемо обговорювати всі ці заходи, які можемо застосувати, це не для публічного обговорення".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: