fbpx
Сьогодні
13:43 09 Вер 2021

Нардепи хочуть дозволити примусове годування в'язнів, що оголосили голодування

Фото Reuters

Верховна Рада прийняла в першому читанні прийняла законопроєкт №4323 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування до засуджених і осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування".

Документ підтримали 286 народних депутатів.

Відповідно до законопроєкту, до засудженого, який оголосив голодування, можуть застосувати примусове годування, якщо буде відповідне рішення суду.

Таке рішення суд зможе прийняти за висновком лікаря про те, що у такого засудженого може значно погіршитися стан здоров'я або є загроза життю. Це необхідно буде підтвердити відповідними медичними документами з результатами лабораторних та інших необхідних досліджень.

Без постанови суду примусове годування заборонено.

У законопроєкті також прописаний алгоритм дій керівника установи виконання покарань після того, як буде встановлено факт відмови від прийняття їжі засудженим. Зокрема, керівник повинен:

  • з'ясувати причини голодування;
  • протягом доби письмово поінформувати прокурора, який здійснює нагляд за дотриманням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, членів сім'ї засудженого, а в разі відмови від прийняття їжі неповнолітнім – додатково відповідні служби у справах дітей.

Також в документі йдеться про те, що засуджений, який оголосив голодування, з моменту встановлення такого факту повинен перебувати під постійним наглядом лікаря.

Як повідомляла Рубрика, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков зупиняв сьогоднішнє засідання через те, що Микола Тищенко зі "Слуги народу" виштовхав з трибуни позафракційного Гео Лероса. До бійки не дійшло, але Тищенко все ж застосував силу до колеги.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: