fbpx
Сьогодні
10:46 08 Вер 2021

В Україні з’явилися перші офіційні колекторські компанії

Національний банк України зареєстрував перші колекторські компанії. Їхнє створення передбачає нове законодавство, яке Рада ухвалила в липні 2021 року.

Про це повідомили в НБУ.

Зареєстрували наразі 5 таких компаній:

  • ТОВ «КОМПАНІЯ АКСІЛІУМ» (ЄДРПОУ 43227197);
  • ТОВ «ІНФІДІС» (ЄДРПОУ 41476560);
  • ТОВ «ФІНТЕХ-КОЛЕКТ» (ЄДРПОУ 44364802);
  • ТОВ «СЛУЖБА ВИКОНАННЯ СТЯГНЕННЯ» (ЄДРПОУ 44303859);
  • ТОВ «УКРАЇНСЬКА КОЛЕКТОРСЬКА АГЕНЦІЯ» (ЄДРПОУ 41501722).

Рішення про їхню реєстрацію ухвалював спеціальний Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.

Уточнюється, що документи подали 12 небанківських фінустанов і 52 юрособи без ліцензій на ведення фінансової діяльності, які й раніше займалися колекторською діяльністю.

Нагадаємо, в Україні у липні 2021 року вперше з'явилося законодавче регулювання поведінки колекторських компаній та фінансових установ під час урегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами. Щоб мати можливість надавати колекторські послуги, установа повинна пройти реєстрацію в НБУ.

Тепер лише компанії, внесені до реєстру, мають право надавати колекторські послуги.

А ще в НБУ наголошують, що з 14 жовтня 2021 року в разі відсутності компанії в реєстрі кредитодавець чи новий кредитор будуть зобов'язані достроково розірвати договір із нею.

Які вимоги до колекторів?

Відповідно до закону, під час першої взаємодії з боржником колекторська компанія має повідомити своє найменування, ПІБ або індекс представника, правову підставу взаємодії та розмір простроченої заборгованості. А на вимогу боржника — надати підтверджувальні документи протягом 7 робочих днів.

Якщо колекторська компанія порушуватиме ці вимоги, їй загрожуватиме від 50 тисяч до 100 тисяч гривень штрафу. Також її можуть виключити з реєстру колекторських компаній.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: