fbpx
Сьогодні
12:23 06 Вер 2021

Монастирський виступає проти відділення Нацгвардії та Прикордонних військ від МВС

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський виступає проти віділення і перепідпорядкування структурних підрозділів МВС.

Про це міністр заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", передає Рубрика.

На думку міністра, семирічний досвід співпраці всіх структур міністерства довів свою ефективність, тому структура МВС має залишатися цілісною для ефективного забезпечення безпеки держави.

"Я не прихильник радикальних відділень – Нацгвардії, Прикордонних військ, – це неправильний підхід в принципі, з огляду на те, що система, яка склалася, працює", – підкреслює Монастирський.

Як приклад міністр наводить забезпечення громадської безпеки на масових заходах: правопорядок забезпечують близько 40% поліції і 60% Нацгвардії, багато залежить від їхньої координації між собою.

"Якщо буде збій, відбудеться конфлікт, тому постійно треба комунікувати. У Києві, де проводиться найбільше масових заходів, усі сили координує особисто начальник поліції Києва. На місцях – відповідальні, і це все – одна ланка. А якщо буде два центри прийняття рішень, то розвал очевидний", – пояснив він.

Монастирський нагадав: дискусії щодо відділення та перепідпорядкування структур, які входять до складу МВС, ведуться не перший рік. На необхідності такого поділу наполягають і міжнародні партнери України.

"Прихильники відділення, міжнародні партнери кажуть, що логічно було б виділити ці підрозділи. Але якщо ми говоримо про цілісний характер, про здатність забезпечити безпеку, то структура МВС має складатися саме з цих частин: Національна поліція, прикордонники, Нацгвардія, ДСНС і міграційна служба. П'ять структур МВС – це той кулак, який може забезпечити безпеку держави", – підсумовує міністр.

Дискусії щодо необхідності виведення Нацгвардії з підпорядкування МВС не припиняють з моменту її створення в 2014 році. У 2018 році частину підрозділів планували перепідпорядкувати ЗСУ – ішлося про підрозділи, сформовані на базі Внутрішніх військ для виконання завдань за призначенням.

Довідка

Прийшовши до влади, президент Володимир Зеленський спробував перепідпорядкувати Національну гвардію собі, у Верховній Раді з'явився відповідний законопроєкт (згодом ця ініціатива тихо згасла).

Зараз українська Національна гвардія є військовим формуванням, що підкоряється цивільним правоохоронним органам. Крім функцій військового формування, Національну гвардію України наділено і низкою поліцейських функцій.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: