fbpx
Сьогодні
08:52 02 Вер 2021

Зеленський запропонував Байдену новий формат щодо Донбасу. У підсумковій заяві президентів не згадуються Мінські домовленості

English version here

Фото Reuters

Президент України Володимир Зеленський запропонував президенту США Джо Байдену приєднатися до врегулювання ситуації в Донбасі в рамках нового формату.

«Я пропонував формати із залученням представників США на рівні президента до формату врегулювання на Донбасі. США будуть думати над моєю пропозицією. До зустрічі я не передавав деталей», – повідомив Зеленський журналістам за підсумками зустрічі з Байденом у Вашингтоні 1 вересня.

На уточнююче питання про те, йдеться мова про нормандський або якийсь інший формат, президент відповів: «Якийсь формат».

У спільній заяві Зеленського і Байдена за підсумками переговорів сказано, що США підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, включаючи Нормандський формат, щодо врегулювання збройного конфлікту в Донбасі, розв'язаного Російською Федерацією. При цьому Мінські домовленості в документі не згадуються.

«Агресія Росії, включно з війною на сході України та захопленням Криму, забрала понад 14 000 життів українців, дестабілізувала Європу та Чорноморський регіон, а також поставила під загрозу глобальний, заснований на правилах порядок. Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають російську спробу анексії Криму та підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, включно з тими, що вживаються в нормандському форматі, спрямованих на врегулювання конфлікту, розв'язаного Росією на сході України, дипломатичним шляхом на основі міжнародного права, включно зі Статутом ООН», – наголошується в заяві.

Вашингтон підтримує зусилля Києва у використанні Кримської платформи для зосередження міжнародної уваги та дій на гуманітарних і безпекових наслідках російської окупації Криму з метою деокупації півострова.

«Разом ми закликаємо Росію виконати зобов'язання щодо припинення вогню на сході України та по-справжньому брати участь у зусиллях з врегулювання конфлікту задля завершення війн», – додається у заяві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: