fbpx
Сьогодні
16:54 02 Вер 2021

Питання реінтеграції: у Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт

Фото: Рубрика

31-го серпня у Верховній Раді зареєстрували проєкт закону «Про засади реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій України». Офіційною ініціаторкою виступила народна депутатка від "Опозиційного блоку" Вікторія Гриб.

"Рубрика" розповідає, з яких тез складається законопроєкт та які суттєві зміни відбудуться у разі його прийняття.

Творцями законопроєкту виступили члени Національної платформи примирення і єдності, яку очолює колишній радник секретаря РНБО Сергій Сивохо, Український інститут політики та ряд народних депутатів. 

Якщо законопроєкт підтримають, буде створено посаду Уповноваженого з питань тимчасово непідконтрольних територій. Саме ця людина відповідатиме за дотримання прав та свобод на тимчасово непідконтрольних територіях.

Автори проєкту пропонують не притягувати до кримінальної та адміністративної відповідальності учасників подій на тимчасово непідконтрольних територіях. Проте до їхнього числа не увійдуть особи, що вчинили злочини геноциду, військові злочини та злочини проти людяності. 

Також буде запроваджена система перехідного правосуддя. Це означає проведення розслідувань вчинених під час війни злочинів та введення додаткових реформ, аби такі розслідування були ефективними. Також перехідне правосуддя включає у себе налагодження системи покарань і амністій для засуджених і відшкодування збитків жертвам. 

Якщо за законопроєкт проголосують, особливий статус отримають діти, що проживають на окупованих територіях. Держава матиме забезпечити їхню підтримку та фінансову допомогу.

Також пропонується розділити період реінтеграції на конфліктний та постконфліктний, забезпечити пошук зниклих безвісти, заходи з розмінування територій та відновлення інфраструктури. 

Прийняття закону передбачає додаткове фінансування для його реалізації, проте здійснити відповідні підрахунки на цьому етапі, на думку авторів, неможливо. Це залежать від того, коли ситуація на Сході та в Криму перейде в постконфліктний період.

Як висловилась ініціаторка законопроєкту Вікторія Гриб, він є альтернативою проєкту закону "Про засади державної політики перехідного періоду", який Кабінет Міністрів України схвалив ще 4-го серпня 2021-го року. 

Проте в багатьох тезах поданий на розгляд 31-го серпня законопроєкт дублює вже схвалений. Зокрема, це стосується встановлення етапів реінтеграції, формування кадрових резервів правоохоронців та інших держслужбовців і згаданої вище перехідної системи правосуддя. 

Як йдеться в обґрунтуваннях обох законопроєктів, чинні закони, що були прийняті на різних етапах збройного конфлікту, в багатьох аспектах суперечать одне одному і були створені з надією на швидке закінчення війни та окупації. Автори вважають — час грає не на користь реінтеграції тимчасово окупованих територій, тож важливо вже забезпечити системність державної політики у цьому питанні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: