fbpx
Сьогодні
17:12 07 Сер 2021

У Краматорську перейменували школу на честь 16-річного Степана Чубенка, вбитого російськими бойовиками

Краматорську школу перейменували на честь 16-річного Степана Чубенка, вбитого НЗФ юного Героя України.

Про це повідомляє Східний варіант з посиланням на депутата Краматорської міської ради Ангеліну Шостак.

Степану Чубенко – завжди буде шістнадцять. Степан навчався у школі № 12, захоплювався футболом. Був воротарем юнацької команди "Авангард" та мріяв стати професіоналом. Вболівав за донецький "Шахтар", відвідував матчі команди в Донецьку та їздив на їхні ігри в інші міста.

З друзями організував команду КВК і опікувався дитячим будинком «Антошка». Цікавився історією. З початком проросійських виступів в Україні у 2014-му Степан з друзями брав участь в мітингах на підтримку цілісності України, які проводилися містом.

Хлопці носили воду, продукти, засоби гігієни українським військовим. Під час обстрілу він допомагав спускатися у сховище літнім людям, носив їм воду, коли місто опинилося відрізаним від водопостачання. Ризикуючи життям, Степан зняв з міської площі ДНРівський флаг.

Степан Чубенко

Фото: Свои Сити

У липні 2014-го Степан поїхав до друга в Київ. 23 липня сів на поїзд у столиці, щоб повернутися додому. Їхав через Донецьк, де був затриманий бойовиками з батальйону "Керч". За однією з версій, Стьопу зняли з поїзда за синьо-жовту стрічку на рюкзаку та шарф футбольного клубу "Карпати". За іншою – він вступив в словесну перепалку з бойовиками, відстоюючи позицію єдиної неподільної країни.

У вбивстві Степана Чубенка звинуватили екскомбата окупантів Вадима Погодіна (кличка "Керчь"), а також Максима Сухомлинова (кличка "Буба") та Юрія Москальова (кличка "Жора").

«Штовхали з ноги, поки сидів, прив'язаний під комендатурою. Зуби вибили. Повели до берега річки. Руки скрутили за спиною скотчем, футболку – на голову. Кросівки з нього перед розстрілом зняли, мародери»,– розповів один зі свідків.

Про це йдеться в протоколі допиту Москальова. Колишній командир батальйону бойовиків "ДНР" "Керч" Вадим Погодін підозрював Чубенка в участі в "Правому секторі" та підпалі антимайданівців в Одесі."Сухомлинов був на краю окопу. Він зробив постріл в область потилиці неповнолітнього Чубенка, який стояв на колінах в окопі з пов'язаними за спиною руками. Враховуючи, що після пострілу Чубенко подавав ознаки життя, Погодін узяв у Сухомлинова пістолет і зробив ще не менше чотирьох пострілів в потиличну частину голови Чубенка", – сказано в документі.

Дата загибелі Степана – 27 липня 2014-го року.

Степан Чубенко навіки перший нескорений, розстріляний за Україну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: