fbpx
Сьогодні
11:56 02 Сер 2021

Розстріли на Майдані: Печерський райсуд дозволив заочне розслідування стосовно Януковича

Печерський районний суд Києва дав дозвіл на проведення заочного розслідування щодо експрезидента України, втікача Віктора Януковича у справі про вбивства протестувальників на Майдані в 2014 році.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

У відомстві заявили, що оскільки Янукович наразі переховується від органів слідства і суду в Росії, таке рішення суду дає право стороні звинувачення в проведенні досудового розслідування стосовно нього в його відсутність (In absentia).

За даними слідства, Янукович, бажаючи припинити масові акції протесту, які ставили під загрозу його перебування при владі, використовуючи наявні повноваження президента України, діючи в складі організованої групи спільно з колишніми головою СБУ та міністром внутрішніх справ, не пізніше 18 лютого 2014 організував застосування співробітниками правоохоронних органів спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії і розгону демонстрантів. Це рішення було прийнято без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства.

Такі дії призвели до масових жертв серед мітингувальників у центральній частині Києва з 18 по 20 лютого 2014 року, в тому числі до протиправного заподіяння смерті 62 осіб.

У травні 2020 року Януковича заочно заарештували у справі про узурпацію влади. 25 березня 2021 року Київський апеляційний суд залишив в силі це рішення. У квітні Верховний суд відмовив у обов'язкової екстрадиції експрезидента у справі про держзраду. Там пояснили, що у суду немає можливості забезпечити явку Януковича, тому що він знаходиться не на території України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: