fbpx
Сьогодні
17:08 31 Лип 2021

У Хорватії завершили міст, який з'єднав розділені частини країни

Фото: AP

У Хорватії у ніч проти 29 липня встановили останній сегмент Пелєшацького мосту. Він з'єднав дві частини країни, які розділені територією Боснії та Герцеговини.

Про це повідомляють HRT та «Балканський оглядач».

Під час урочистого завершення будівництва прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович сказав, що цей міст розв'язує проблему поділу країни, яка існує уже 300 років.

«Це загальнохорватський проєкт і, думаю, проєкт покоління. Ось як ми повинні його сприймати, пишатися ним всі разом», — заявив посадовець.

Новий міст має довжину 2,4 кілометра та висоту 55 метрів.

Повністю роботи на ньому завершать навесні 2022 року, а вже у червні його відкриють для руху автомобілів.

Урочисте завершення будівництва Пелєшацького мосту

Фото: AP

Міст з'єднує більшість території країни з невеликою прибережною частиною на півдні країни, де розташоване туристичне місто Дубровник. Ці території раніше були роз'єднані узбережжям Боснії та Герцеговини — єдиним виходом цієї країни до моря.

Причиною такого поділу країни було те, що ще у 1718 році Дубровацька республіка віддала частину свого узбережжя Османській імперії для створення буферної зони для запобігання нападам Венеційської республіки.

Тому раніше єдиний сухопутний шлях з основної частини Хорватії до Дубровника пролягав через територію Боснії та Герцеговини.

Натомість у Сараєво виступили проти спорудження цього мосту. Так, посадовці цієї країни заявляють, що хорватський інфраструктурний об'єкт обмежуватиме суверенний доступ Боснії та Герцеговини до Адріатичного моря.

Крім того, цей міст створюватиме й економічні проблеми для боснійської сторони, адже їхній єдиний вихід до моря тепер втратить статус важливого транзитного пункту.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: