fbpx
Сьогодні
09:31 15 Лип 2021

Сьогодні під Радою відбудеться акція на підтримку екологічних законодавчих ініціатив: що вимагають

English version here

Фото: Рубрика

Поки забруднене повітря вбиває тисячі людей щороку, природні екосистеми винищуються, а державний екологічний контроль не працює належним чином, потужне бізнес-лобі гальмує прийняття необхідних екологічних законопроєктів, говорять екоактивісти. Тож у четвер о 15:30 під Верховною Радою відбудеться акція, аби нагадати народним обранцям: вони мають працювати в інтересах народу, а не олігархічних груп. 

Представники чотирьох громадських організацій та небайдужі громадяни принесуть до Верховної Ради трубу з димом, щоб показати наочно, до яких наслідків приносить їхня бездіяльність, передає Рубрика.

Саме сьогодні Верховна Рада голосуватиме за три важливих законопроєкти, покликані провести першу в історії України системну інституційну реформу державного екологічного контролю, зменшити викиди від підприємств-забруднювачів,  та створити Смарагдову мережу природоохоронних територій. Два з трьох законопроєктів вже розглядалися Радою, але тоді голос громадськості не почули через потужне бізнес-лобі. Цього разу ми маємо звучати ще гучніше, щоб усі їх нарешті прийняли. 

  • Що змінить  законопроєкт №3091 «Про державний екологічний контроль»  

30 років не переглядалось законодавство про екологічний контроль. Тому зараз контроль за станом довкілля недієвий, а Держекоінспекція не в змозі виконувати свою функцію та захищати права громадян на чисте довкілля. Законопроєкт №3091 впорядковує систему державного екологічного контролю, створює умови для його ефективного функціонування, встановлює відповідальність задля уникнення зловживання повноваженнями. Загалом, він має створити належні умови для контролю за всіма секторами, що впливають на забрудненням повітря, води, ґрунтів тощо. Цей законопроєкт вже 5 років в розробці Мінприроди, Міндовкілля, юристів громадського інтересу. 19 лютого 2021 року депутати проголосували за повторне перше читання. 

  • Що змінить законопроєкт №4167 «Про зменшення промислового забруднення»  

Законопроєкт №4167 вимагає від підприємств зменшити викиди забруднюючих речовин, дає достатньо часу для модернізації (близько 13 років) за європейськими нормами. Тепер замість трьох окремих екологічних дозволів підприємства отримуватимуть один, який включатиме увесь вплив підприємства на довкілля. А порушення його умов, що буде становити небезпеку для довкілля або здоров'я населення,  каратиметься жорсткіше – забрудник не просто платитиме штраф, а буде змушений призупиняти шкідливу діяльність. Крім того,  нарешті з'явиться системний моніторинг викидів у повітря безпосередньо на кожному їх джерелі, а дані будуть доступні для всіх онлайн. 

  • Що змінить законопроєкт №4461 «Про Смарагдову мережу»  

Смарагдова мережа − це мережа природоохоронних територій європейського значення, яка створюється на виконання положень Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, а також на впровадження Оселищної та Пташиної директив. Території, що до неї увійдуть, підлягатимуть особливому захисту та управлінню, що допоможе уникнути нераціонально господарювання та знищення природних екосистем, а також зберегти види та їх оселища.

Організатори акції: ГО «Українська природоохоронна група», ГО «Екодія», МБО «Екологія — Право — Людина», ГО «SaveDnipro»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: