fbpx
Сьогодні
13:52 14 Лип 2021

Перезавантаження Вищої ради правосуддя підтримали 259 нардепів

Фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №5068 про реформу Вищої ради правосуддя, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Про це повідомляє Центр протидії корупції, передає Рубрика.

"За 259. Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому", – сказав Разумков.

Як пояснює ЦПК, основна перевага законопроекту № 5068 в тому, що він забезпечує перезавантаження ВРП за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос. До цього раніше закликали міжнародні партнери та Венеційська комісія.

Закон передбачає створення незалежного органу – Етичної ради, яка оцінюватиме на доброчесність усіх кандидатів.

Жодне рішення Етичної ради не вважатиметься прийнятим, якщо за нього не проголосували щонайменше двоє міжнародних експертів, а у ситуації рівного розподілу голосів переважатиме і вважатиметься вирішальним голос двох міжнародних експертів.

Парламентарі розглядали правки до закону на двох засіданнях – 13 та 14 липня.

Вони зокрема прийняли поправку №733, за яку виступали громадські організації. Ця поправка передбачає особливу процедуру голосування на з'їздах суддів. Зокрема, те, що для збереження недоброчесного члена на посаді необхідна більшість голосів з'їзду.

Згідно з пояснювальною запискою, закон має на меті удосконалити порядок призначення на посади членів ВРП для "практичної реалізації принципу верховенства права, забезпечення відповідності кандидатів на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, підвищення інституційної спроможності ВРП, підвищення рівня суспільної довіри до органів суддівського врядування зокрема та судової влади загалом".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: