fbpx
Сьогодні
09:22 30 Чер 2021

Рада скасувала штрафи для жителів ОРДЛО: які умови

Фото Reuters

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, яким пропонують не притягувати до адмінвідповідальності жителів тимчасово окупованих територій (ТОТ) України за порушення порядку в'їзду-виїзду на час карантину та блокування пропускних пунктів.

За відповідний законопроєкт №5478 проголосували 292 народні депутати.

Зокрема, депутати вирішили постановити, що до громадян, які живуть на тимчасово окупованих територіях України, не будуть застосовувати заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї.

Такий виняток діятиме під час дії карантину або на час блокування контрольних пунктів в'їзду-виїзду. Адміністративні стягнення не будуть застосовувати, якщо порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених урядом.

Чому це важливо?

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту, з початком епідемії COVID-19 та запровадженням карантину ситуація із перетином КПВВ погіршилася. З березня минулого року пропускні пункти періодично не функціонували або функціонували в обмеженому режимі.

Цьогоріч ситуація ускладнилась ще й тим, що бойовики в односторонньому порядку відмовлялися пропускати людей. Внаслідок цього зазвичай із семи КПВВ працювали лише один-два. Станом на квітень 2021 року працювали лише «Станиця-Луганська» та «Новотроїцьке». Водночас діяльність КПВВ «Новотроїцьке» фактично заблокована з боку бойовиків через додаткові процедури отримання дозволу на перетин та суттєве обмеження часу роботи.

У таких умовах, вказують автори законопроєкту, люди фактично позбавлені можливості законно виїхати з тимчасово окупованих територій, що спричинило збільшення випадків порушення порядку в'їзду-виїзду: люди виїжджають із ТОТ на територію Російської Федерації.

За це законодавство передбачає адміністративне стягнення у вигляді штрафу від 1,7 тисячі до 5,1 тисячі гривень. Якщо ж порушити порядок вдруге або групою людей, це загрожує штрафом від 5,1 тисячі до 8,5 тисячі гривень.

Водночас жителі ТОТ часто виїжджають з окупованих територій, щоб отримати медичну допомогу, пенсію, документи чи на навчання.

Так, наприклад, у МОН просили прикордонників не карати абітурієнтів з окупованих територій, які хочуть вчитися в українських вишах ㅡ вони змушені порушувати порядок в'їзду, щоб усе ж подати документи.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: