fbpx
Сьогодні
13:21 27 Чер 2021

У Британії на зупинці знайшли секретні документи: у них йдеться про есмінець, що пропливав нещодавно біля Криму

Фото: BBC

На автобусній зупинці у британському графстві Кент знайшли секретні документи міністерства оборони, що містять подробиці про есмінець HMS Defender та британських військових.

Про це повідомляє BBC.

Розмоклий стос паперів, загалом майже 50 сторінок, був знайдений за автобусною зупинкою в Кенті рано вранці у вівторок.

Представник громадськості, який побажав залишитися анонімним, зв'язався з ВВС, коли зрозумів чутливий характер вмісту.

ВВС вважає, що документи, які включають електронні листи та презентації PowerPoint, були створені в офісі вищого чиновника міністерства оборони.

Документи, що стосуються есмінця Королівського флоту типу 45, HMS Defender, показують, що місія, описана міністерством оборони як "невинний прохід через українські територіальні води проводилася в очікуванні що Росія може відреагувати агресивно.

Розглядався альтернативний шлях, який міг би тримати HMS Defender далеко від суперечливих вод.

Зазначається, що це дозволило б уникнути конфронтації, але ризикувало б бути представленим Росією як доказ того, що "Британія злякалася і втекла", що дозволило б Москві заявити, що Лондон із запізненням прийняв претензії Москви на територіальні води Криму.

Як зазначається, документи, виявлені в Кенті, підтверджують, що проходження корабля у водах Криму було продуманим рішенням британського уряду продемонструвати підтримку Україні, незважаючи на можливі ризики.

Другий пакет документів деталізує плани можливої військової присутності Британії в Афганістані після закінчення там операції НАТО під керівництвом США.

Більшість документів позначені як "чутливі", до них застосовується порівняно низький рівень секретності. Але в одному документі, адресованому приватному секретарю міністра Бена Уоллеса, з написом "Secret UK Eyes Only", викладаються надзвичайно чутливі рекомендації щодо військового сліду Британії в Афганістані після закінчення операції НАТО "Рішуча підтримка".

В уряді Британії розпочали розслідування інциденту з документами.

Представник міністерства оборони заявив, що працівник повідомив про втрату конфіденційних документів, додавши: "Було б недоречним коментувати далі".

Раніше російські ЗМІ з посиланням на Міноборони Росії повідомили, що російські військові відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця HMS Defender в районі мису Фіолент в Чорному морі.

Повідомлялось, що "есмінець був попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону Російської Федерації", а прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу і попереджувальне бомбометання.

Невдовзі Міноборони Великої Британії спростувало інформацію про попереджувальний вогонь.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: