fbpx
Сьогодні
16:21 25 Чер 2021

26% українців не вважають Україну суверенною державою, – опитування

26% українців вважають, що Україна не є суверенною державою.

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, проведеного з 11 по 16 червня, передає Рубрика.

"Напередодні Дня Конституції соціологічна служба Центру Разумкова запитувала громадян України про те, якою мірою реалізовані основні принципи Конституції України, яка визначає її як суверенну, незалежну, демократичну, соціальну, правову державу.

Згідно з результатами опитування, 67% респондентів вважають, що Україна дійсно є суверенною державою (негативну відповідь дали 26%), незалежною державою називають її 56% респондентів (не вважають незалежною — 39,5%). 60% опитаних дотримуються думки, що Україна є демократичною державою (негативну відповідь дали 33%)", – свідчать результати опитування.

Повідомляється, що помітно рідше громадяни України вважають її соціальною державою (41%, що менше, ніж тих, хто її такою не вважає — 45%). І найрідше громадяни України вважають її правовою державою (36%, при 52% негативних відповідей).

"Якщо суверенною державою Україну вважають більшість жителів усіх регіонів — від 83% на Заході країни до 50% — на Сході, то незалежною — більшість жителів лише Західного і Центрального регіонів (відповідно 80% і 58%), тоді як більшість жителів Південного і Східного регіонів (відповідно 58% і 56%) її такою не вважають.

За всіма зазначеними показниками найкраще оцінюється реалізація конституційних принципів жителями Західного регіону, найгірше — жителями Східного і Південного регіонів. Чим молодші респонденти, тим краще вони оцінюють реалізацію конституційних принципів", – зазначається в результатах опитування.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 16 червня 2021 року методом інтерв'ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Довідка

16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР конституційною більшістю народних депутатів – 355 голосів "за" при чотирьох "проти" та одному, який утримався, ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

Документ проголосив суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах.

Декларація стала важливим кроком на шляху до незалежності. Базові положення цього документа згодом стали основою законодавчих актів державного значення – Конституції та законів України.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: