fbpx
Сьогодні
12:47 17 Чер 2021

Спільниця Злочевського отримала умовний термін у справі про найбільший хабар в Україні

Вищий антикорупційний суд призначив умовний термін одній із фігуранток справи про 6 мільйонів доларів хабаря керівникам Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вона пішла на угоду зі слідством.

Про це повідомляє ВАКС та НАБУ, передає "Нromadske".

Суд затверди угоду між екскерівницею одного з департаментів Державної фіскальної служби Оленою Мазуровою та прокурорами. Також суд визнав її винною у за ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу — посібництво у наданні високопосадовцю хабаря в інтересах третьої особи з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб.

Згідно зі слідством, ексчиновниця умисно з корисливих мотивів в інтересах ексміністра екології Миколи Злочевського змовилась із групою осіб для того, щоб надати хабар керівництву САП і НАБУ для закриття кримінального провадження.

Мазурову звільнили від 5 років позбавлення волі, натомість призначили іспитовий термін на два роки. Тобто якщо за цей час вона не вчинить нового злочину та виконає покладені обов'язки, її звільнять від ув'язнення.

Крім того, суді скасували запобіжний захід — заставу — яку раніше призначали обвинуваченій. Кошти за заставу повернуть заставодавцям після того, як вирок набере чинності.

Довідка

12 червня 2020 року стало відомо, що люди ексміністра екології часів Януковича ㅡ Миколи Злочевського ㅡ за 6 мільйонів доларів (це рекордна сума пропонованого хабаря в історії України) намагалися підкупити керівника САП Назара Холодницького та керівника Головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського. З них 5 мільйонів доларів для людини, яка мала прийняти процесуальне рішення про закриття справи та ще мільйон доларів ㅡ за консультаційні послуги посередника.

За ці гроші Холодницький і Калужинський мали закрити кримінальне провадження про злочинну організацію Сергія Курченка, в якому Злочевський є підозрюваним.

За даними BuzzFeed, Злочевський, олігарх Курченко та брат ексглави Адміністрації президента Клюєв вивели з України мільйони доларів впродовж останніх пів року режиму Януковича. Посланці ексміністра хотіли, щоб цю справу закрили до дня народження Злочевського (14 червня), щоб він міг без перешкод повернутися в Україну.

Крім Мазурової, у справі є ще два обвинувачених: перший заступник начальника ГУ ДПС у Києві Микола Ільяшенко та директор з правових питань компанії Burisma Андрій Кіча. Щодо них у суді продовжується слухання справи.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: