fbpx
Сьогодні
16:55 12 Чер 2021

Під час пандемії бажання завести домашню тварину збільшилося на 53%, — дослідження

Під час пандемії, згідно зі статистикою Google, бажання завести домашню тварину збільшилося на 53%.

Аналітичний відділ Picodi.com вирішив дізнатися, з якими витратами зіштовхуються власники собак та котів.

Людина собаці друг

Заводячи собаку, перш за все доведеться зіштовхнутися з разовими витратами, які ми поділили на 2 групи: придбання домашньої тварини і необхідні покупки.

покупка і утримання собаки та кота

Фото: picodi.com

Собаку можна взяти з притулку або купити у заводчика. За вихованця з притулку, як правило, платити не треба, а ось середня ціна цуценят найпопулярніших в Україні порід — 6 000 грн.

До розширеного набору ми віднесли три послуги, які не є обов'язковими, але позитивно впливають на здоров'я і безпеку вихованця: кастрація/стерилізація, чіпування і курси дресирування. Все це може обійтися в 7 010 гривень.

Необхідні для кожної собаки і такі речі як: нашийник, шлейка, повідець, адресник, лежанка, щітка і 2 миски (для води і їжі). Середня вартість такого набору становить 2 150 гривень. У свою чергу, покупка спеціальної шлейки і ременя безпеки для перевезення чотириногого друга в автомобілі, одягу для захисту від холоду і дощу, нашийника, що світиться, намордника і переноски обійдуться в додаткові 2 850 ₴.

Регулярні витрати, які пов'язані з утриманням собаки, ми розділили на 5 категорій:

  • харчування;
  • догляд;
  • іграшки;
  • обстеження у ветеринара;
  • додаткові послуги.

Щоб забезпечити правильне харчування, доведеться витратити від 7 700 грн на рік (у випадку маленьких собак) до 23 200 грн (для великих порід). Якщо ж господар зважиться на корм преміум-класу, серед якого можна знайти вологий корм, наприклад, без курки чи злаків, то і ціна такої дієти буде коливатися від 17 300 до 39 500 гривень на рік.

У витрати, пов'язані з доглядом за собакою, ми включили регулярний прийом глистогінних засобів (дегельмінтизація 2 рази на рік), засоби від кліщів і бліх, шампунь і річний запас пакетів для прибирання за собаками. Разом все це коштуватиме 1 770 гривень. У Розширений пакет увійшло відвідування спа-салону для собак, щоб помити, підстригти і вичесати вихованця. За умови відвідування салону раз на два місяці необхідно заплатити ще 12 130 грн на рік.

Кожній собаці потрібні іграшки: пищалки, канати і м'ячики. Однак ці іграшки не прослужать вічність, тому заплатити за них доведеться близько 550₴ за рік. Також можна придбати розвиваючу іграшку за 705 гривень.

У свою чергу, не варто забувати про здоров'я вихованця. Щорічне щеплення від сказу і огляд у ветеринара обійдуться в 400 грн, за умови, що собака здорова. Найчастіше доводиться брати до уваги процедуру чищення зубів (додаткові 400₴), тому що загальнодоступні засоби від зубного каменю у собак не завжди виявляються ефективними.

Остання категорія — додаткові послуги: догсіттер, готель для собак і страховка (13 625 грн). Хоч ці послуги не є обов'язковими, вони можу полегшити життя, наприклад, на час поїздки у відпустку або в разі хвороби вихованця.

Таким чином ціна "стандартного" пакету, що включає тільки найнеобхідніше, коливається від 10 420 (у випадку маленьких собак) до 25 920 ₴ (для великих порід). У свою чергу, фінансові витрати на Розширений пакет в 3 рази більші (46 880 грн у випадку маленьких порід і 69 080 грн у випадку великих собак).

У деяких країнах, наприклад, в сусідній Польщі, власники собак платять податок за свого вихованця. В Україні такий податок поки що відсутній.

Не купуй кота в мішку

покупка і утримання собаки та кота1

Фото: picodi.com

Середня ціна кошенят найпопулярніших в Україні порід — 9 500 гривень. А додаткові витрати на кастрацію/стерилізацію та чіпування збільшують разові витрати на 1 560 грн.

Вартість найнеобхіднішого набору, що складається з туалету, лопатки, дряпки, лежанки, щітки, мисок, ножиць для кігтів і переноски, може дорівнювати 1 840 ₴. Розширений набір (+ 3 700 грн) додатково включає в себе шлею, повідець, одяг, будиночок і автоматичну годівницю.

Регулярні витрати на кота ми також поділили на 5 категорій:

  • корм;
  • іграшки;
  • догляд;
  • обстеження у ветеринара;
  • додаткові послуги.

Річне харчування кота обійдеться власнику в 13 300 ₴. Якщо віддати перевагу преміум-кормам, то ця сума виростає до 23 500 гривень.

Іграшки зі стандартного набору («рибки», вудки-дражнилки, м'ячики) коштуватимуть близько 250 грн. Якщо додати в цю категорію розвиваючий гаджет, то ціна комплекту збільшиться на 310 гривень.

Догляд — друга за сумою коштів категорія в «котячій» частині дослідження. Річні витрати на стандартний набір досягають 3 880 грн. У цю категорію потрапили наповнювач для туалету, одноразові пелюшки, шампунь, засоби від бліх, кліщів і паразитів. А стрижка і миття кота в салоні обійдуться у додаткові 1 740 ₴.

Профілактичний огляд у ветеринара раз на рік в середньому коштує 250 гривень. Необов'язкові, але рекомендовані щеплення і чищення зубів обійдуться в 700 грн.

До додаткових послуг, як і у собак, відносяться страховка і перебування в спеціальному готелі для тварин (4 525 гривень).

Підсумовуючи всі необхідні і стандартні витрати, можна сказати, що річне «обслуговування» кота коштує 17 680 ₴. Якщо віддати перевагу більш дорогим кормам і додатковим товарам, то ця сума зростає на 17 475 гривень (всі разом 35 155 ₴).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: