fbpx
Сьогодні
21:57 07 Чер 2021

Єрмак розповів, про що домовились Зеленський та Байден

English version here

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом.

Про це повідомив керівник Офісу Глави Української держави Андрій Єрмак.

Володимир Зеленський прийняв запрошення Джо Байдена відвідати США у липні цього року.

Джо Байден підтвердив непохитну підтримку з боку США суверенітету й територіальної цілісності України, а також відзначив лідерство Володимира Зеленського у впровадженні фундаментальних реформ у країні.

Також Президент Сполучених Штатів наголосив на цілковитій підтримці євроатлантичної інтеграції України та важливості надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі. Він запевнив, що позиція України обов'язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також планованих заходів найвищого рівня.

Лідери обмінялися думками щодо стратегічної взаємодії України та США напередодні важливих самітів «Групи семи» та Північноатлантичного альянсу, а також запланованих зустрічей Джо Байдена з керівництвом Євросоюзу та Президентом Російської Федерації.

Володимир Зеленський розповів Джо Байдену про безпекову ситуацію на Донбасі та уздовж українських кордонів. Він акцентував увагу на тому, що на тимчасово окупованих територіях та поблизу кордону України й надалі спостерігається висока концентрація російських військ і важкого озброєння.

«Так зване відведення російських військ є лише імітацією», – наголосив Президент України.

Зі свого боку Президент США відзначив важливість обговорення з Президентом України регіональних безпекових ризиків саме напередодні важливих заходів з безпекових переговорних форматів.

Джо Байден підтримав ініціативу Володимира Зеленського щодо створення Кримської платформи. Він запевнив, що Сполучені Штати будуть представлені на саміті ініціативи на високому політичному рівні.

Глави держав також торкнулися питань енергетичної безпеки. Президент США наголосив, що він є противником реалізації проекту «Північний потік – 2».

Зі свого боку Володимир Зеленський акцентував увагу Джо Байдена, що «Північний потік – 2» – це не економічний проект. Він створює серйозну загрозу та є безпековим викликом. Лідер США запевнив Президента України в гарантіях безпеки з боку Сполучених Штатів.

Президенти також обмінялися думками щодо прогресу України у впровадженні ключових реформ. Володимир Зеленський розповів про заплановані кроки у напрямку зменшення впливу олігархів на життя країни. Він наголосив, що зацікавлений у розвитку великого бізнесу в Україні, але без олігархічного втручання в політику та економіку.

Президент України також висловив подяку за рішення Сполучених Штатів надати Україні 900 тис. доз вакцини проти COVID-19.

«Це збереже життя багатьох українців. США укотре підтвердили відданість стратегічному партнерству з Україною», – відзначив Володимир Зеленський.

Раніше ЗМІ повідомляли, що сьогодні очікується телефонна розмова Байдена і Зеленського.

Як повідомляла Рубрика, Джо Байден вперше після свого обрання на пост президента США вирушить з візитом до Європи, де візьме участь в саміті "Великої сімки" G7 у Великобританії 11-13 червня.

Після цього президент США візьме участь у саміті НАТО, запланованому на 14 червня в Брюсселі.

Зустріч Байдена з Путіним має відбутися у Женеві 16 червня.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський матиме розмову із президентом США Джо Байденом перед тим, як американський лідер зустрінеться із російським президентом Володимиром Путіним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: