fbpx
Сьогодні
09:58 01 Чер 2021

Зеленський вважає, що Німеччина могла б надати Україні військову підтримку

English version here

Фото ОПУ

Президент Володимир Зеленський прагне, аби Німеччина підтримала Україну постачанням озброєнь.

Про це заявив Зеленський в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeinen Zeitung, опублікованому  1 червня, передає DW.

"Німеччина не надала нам жодної військової допомоги, хоча могла б це зробити", – сказав президент.

За словами Зеленського, Україна має потребу в ракетних та патрульних катерах, автоматичних гвинтівках, засобах зв'язку та броньованих автомобілях. При цьому він подякував Берліну за підтримку, утім, каже Зеленський, він сподівався на більше.

"Габек це зрозумів", – додав президент України, маючи на увазі співголову німецької партії Зелених Робарта Габека (Robert Habeck), який минулого тижня під час візиту в Україну висловився за постачання Києву Німеччиною "оборонних озброєнь".

Як повідомляла Рубрика, ідея Роберта Габека наразилася на жорстку критику з боку представників провідних партій Німеччини, у тому числі і з лав Зелених.

Утім Габек і надалі відстоював свою позицію, уточнивши, що Німеччина могла б постачати Україні прилади нічного бачення, засоби для розвідки, знешкодження вибухонебезпечних предметів, засоби медичної евакуації.

За словами Габека, він свідомо казав про "оборонні" озброєння для України, хоча йому й зрозуміло, що така зброя може бути використана з іншою метою.

Утім німецькі нормативні акти щодо контролю за експортом озброєнь не передбачають поділу між наступальними та оборонними озброєннями. Є натомість поділ на бойову зброю, інші види озброєнь, приміром, броньована техніка або військово-транспортні літаки, і на товари подвійного призначення, що можна однаково використовувати як у цивільних, так і в військових цілях. Перелічені співголовою Зелених прилади та матеріали, до "зброї", згідно з німецькими нормами, не належать.

Речник німецького уряду Штеффен Зайберт (Steffen Seibert) минулого тижня знову наголосив, що Берлін проводить обмежувальну та відповідальну політику експорту озброєнь та не постачає зброю у зони конфліктів. За його словами, позиція чинного уряду стосовно постачання зброї Україні не зміниться. Зайберт вказав також на різнобічну підтримку Києва з боку Берліна та необхідність розв'язання конфлікту на Донбасі політичним шляхом.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: