fbpx
Сьогодні
17:56 23 Тра 2021

У Нідерландах тестують плавучу СЕС, яка стійка до морських ураганів

У Нідерландах біля узбережжя селища Ейзендорн випробовують плавучу сонячну електростанцію стійку до ураганів у відкритому морі.

Пілотний проект запустив нідерландський стартап з відновлюваних джерел енергії SolarDuck, пише ecotown.com.ua.

Плавучі платформи були відбуксировані вгору по річці з Горінхема, де вони були побудовані на верфях Деймена, в Ейзендорн через Вааль (Рейн), найширшу річку Нідерландів.

Установка складається з чотирьох платформ трикутної форми, кожна з яких встановлена на плаваючих опорах.

На експериментальному майданчику на Ваалі конструкція буде з'єднана з електролізером потужністю 65 кВт і почне виробляти водень.

Конструкція з алюмінію утримує сонячні панелі і електричні частини більш ніж на три метри над рівнем води. Кожна з його трьох сторін має довжину близько 16 метрів.

"Протягом декількох місяців вдосконалювали технологічний дизайн, а потім сім місяців будували демонстратор, – розповідає Дон Хогендорн, головний технічний директор SoalrDuck. – З технологічної точки зору – наша команда має більш ніж 80-річний досвід роботи у галузі морських технологій – ми знали, що платформи побудовані надійно, але 50-кілометровий швидкісний маршрут буксирування – це було справжнє випробування: під час такого шляху сили набагато перевершують ті, які ви випробували б у морі".

Основними рушійними силами ринку плавучої сонячної енергетики стали глобальні амбіції досягти чистого нуля, з одного боку, і брак місця для розміщення сонячних панелей, з іншого, пояснює керівник відділу розвитку бізнесу SolarDuck Олаф де Сварт.

У Нідерландах тестують плавучу сонячну станцію

"Відсутність доступної землі в основному спостерігається на островах, у мегаполісах, таких як Токіо або Сінгапур, і на морських платформах, які є нашими цільовими ринками, – каже він. – Але у нас навіть є проектні пропозиції з Оману, де ціни на землю настільки високі, що люди звертають увагу на море для задоволення своїх потреб у сонячній енергії".

Платформи "Demonstrator" можуть почати забезпечувати електроенергію громади по всьому екватору, де постійно світить сонце, але мало вітру, пояснює Дон Хугендорн.

"У Гонконгу можна встановити сонячні панелі на хмарочосах, але ви можете генерувати тільки 10% або 11% електроенергії необхідної міст, – запевняє він. – Земля дуже дорога в місті, а виробництво електроенергії на плавучих сонячних платформах сьогодні є найдешевшим".

Ідеальним середовищем для нашої плавучої СЕС є міста та острови поблизу екватора. Енергетичні конструкції витримують прибережні морські ураганні вітри, а також здатні у природних гаванях, гирлах та інших прибережних регіонах долати хвилі висотою понад 3 м.

За словами Дона Хугендорна, наступна сонячна платформа буде у 13 разів більша.

"Сонячні панелі не будуть плавати, бо будь-який контакт з морською водою може серйозно пошкодити електроніку та інші матеріали, – зауважив він. – Плаваючі збірки сонячних панелей повинні бути досить жорсткими та міцними, але при цьому стійкими до обростання водоростями, вирішальне значення для морської плавучої платформи має й форма: квадрат не підходить, бо коли у вас є крутильна хвиля – хвиля, що наближається до квадрата під кутом 45 градусів, – одна сторона платформи буде рухатися вгору, а інша – вниз, а трикутна конструкція може деформуватися при додаткових навантаженнях".

Компанія хоче розробити установки потужністю 10 МВт – платформа 240 м на 240 м.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: