fbpx
Сьогодні
09:13 13 Тра 2021

Росія не припиняє релігійні утиски в окупованому Криму, - Держдеп

English version here

Російська окупаційна влада в Криму не припиняє релігійні утиски мусульман, греко-католиків, вірян ПЦУ, а також представників інших конфесій.

Про це йдеться у Доповіді про свободу віросповідання у світі за 2020 рік, яку оприлюднив Держдепартамент США, передає "Укрінформ".

"Російська влада в окупованому Криму продовжує переслідувати та залякувати релігійні конгрегації меншин, зокрема мусульман – кримських татар, Свідків Єгови, членів Православної церкви України та духовенства", – вказується у звіті з посиланням на повідомлення релігійних активістів, правозахисних груп та ЗМІ.

Станом на жовтень минулого року 69 жителів Криму залишалися за ґратами через причетність до мусульманської політичної організації "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії, але є законною в багатьох країнах, у тому числі в Україні.

Крім того, ув'язнення за свою віру відбували двоє Свідків Єгови, йдеться в документі.

"Російська окупаційна влада продовжувала ув'язнювати мусульман – кримських татар, особливо якщо влада підозрювала їх у причетності до "Хізб ут-Тахрір". У вересні російський військовий суд Південного району Криму засудив сімох мусульман – кримських татар, заарештованих у 2017-му та 2018 році, до відбування покарання в колонії суворого режиму", – зазначили в Держдепартаменті.

Крім того, утисків з боку окупаційної влади зазнають представники Української греко-католицької церкви та інших конфесій.

Багато релігійних громад по суті витіснені з окупованого півострова шляхом запровадження нових вимог реєстрації. Лише Українська православна церква Московського патріархату була звільнена від цих вимог, підкреслюється в доповіді.

"Російський уряд повідомив, що в Криму (у тому числі в Севастополі) зареєстровано 907 релігійних громад… що більш як на тисячу менше, ніж існувало до окупації у 2014 році", – зазначається в документі.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: