fbpx
Сьогодні
10:46 29 Кві 2021

Угорщина не збирається висилати дипломатів Росії на знак солідарності з Чехією

Угорщина буде єдиною з держав "Вишеградської четвірки", яка не висилатиме дипломатів РФ на знак солідарності з Чехією.

Про це повідомляє Euractiv із посиланням на заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, передає "Укрінформ".

"Ми висловили солідарність, утім наразі не плануємо жодних інших кроків", – сказав Сійярто.

Варто нагадати, що глава угорського уряду Віктор Орбан кілька днів тому також не погодився з більш жорсткою щодо Москви версією заяви "Вишеградської четвірки" (V4), через що в підсумку був затверджений її м'якший варіант.

Первинний варіант декларації, розроблений Польщею, був набагато жорсткішим, містив вимогу скасування проєкту газопроводу "Північний потік-2" і висловлював рішучу підтримку Україні та Білорусі. У ньому було сказано, що "Північний потік 2″ негативно вплине на енергетичну безпеку Європи".

Як повідомляла Рубрика, Латвія, Литва та Естонія 23 квітня оголосили, що висилають російських дипломатів, звинувативши їх в діяльності, несумісній з дипломатичним статусом. 22 квітня рішення оголосити персонами нон грата трьох російських дипломатів ухвалила Словаччина.

Держави ЄС ухвалили ці рішення на знак солідарності з Чехією, яка звинуватила Росію у причетності до вибухів на складах боєприпасів у Врбетице в 2014 році.

Також Рубрика повідомляла, що 26 квітня Росія оголосила співробітника посольства України в РФ персоною нон ґрата і доручила йому залишити територію країни до кінця дня 30 квітня. 

У відповідь Міністерство закордонних справ України оголосило персоною нон грата російського консула в Одесі, він має виїхати з України до 30 квітня.

28 квітня МЗС РФ заявило про видворення трьох словацьких дипломатів, двох дипломатів з Литви і по одному – з Латвії та Естонії.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: