fbpx
Сьогодні
14:43 28 Кві 2021

У Росії оголосили персонами нон грата дипломатів Словаччини та країн Балтії

МЗС РФ заявило про видворення трьох словацьких дипломатів, двох дипломатів з Литви і по одному – з Латвії та Естонії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на відповідні заяви російського зовнішньополітичного відомства.

28 квітня до МЗС РФ викликали послів Словаччини, Литви, Латвії, а також тимчасового повіреного Естонії. Там їм повідомили про висилку дипломатів.

"Главам дипмісій заявлений рішучий протест у зв'язку з провокаційними, нічим не обґрунтованими діями щодо висилки співробітників російських посольств в цих прибалтійських державах. Зазначено, що Вільнюс, Рига і Таллінн продовжують проводити відкрито ворожий курс відносно нашої країни, прикриваючись в даному випадку псевдосолідарністю з огульними діями Чехії щодо Росії" – йдеться в одній із заяв.

"Ґрунтуючись на принципі взаємності, ми зажадали, щоб два співробітники посольства Литви, а також по одному співробітнику посольств Латвії та Естонії покинули територію Російської Федерації в семиденний термін" – додали в МЗС РФ.

В свою чергу послу Словаччини заявили, що в якості відповіді на висилку Братиславою російських дипломатів три співробітники посольства Словаччини в Москві оголошуються "persona non grata".

"Їм наказано до закінчення 5 травня 2021 року залишити територію Російської Федерації. Послу вручена відповідна нота" – йдеться у заяві відомства.

Як повідомляла Рубрика, Латвія, Литва та Естонія 23 квітня оголосили, що висилають російських дипломатів, звинувативши їх в діяльності, несумісній з дипломатичним статусом. 22 квітня рішення оголосити персонами нон грата трьох російських дипломатів ухвалила Словаччина.

Держави ЄС ухвалили ці рішення на знак солідарності з Чехією, яка звинуватила Росію у причетності до вибухів на складах боєприпасів у Врбетице в 2014 році.

Також Рубрика повідомляла, що 26 квітня Росія оголосила співробітника посольства України в РФ персоною нон ґрата і доручила йому залишити територію країни до кінця дня 30 квітня. 

У відповідь Міністерство закордонних справ України оголосило персоною нон грата російського консула в Одесі, він має виїхати з України до 30 квітня.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: