fbpx
Сьогодні
17:51 25 Кві 2021

Евакуація автівок у Києві націлена на збагачення приватних фірм, – BIHUS info

Фото: BIHUS info

Система евакуації автомобілів у Києві налаштована на збагачення передусім чотирьох пов'язаних між собою приватних фірм.

Це стверджують розслідувачі BIHUS info.

Масова евакуація автомобілів у Києві почалася як результат ухвалення у 2018 році закону про паркування. Як зауважують журналісти-розслідувачі, автори законопроєкту в обґрунтуванні обіцяли Києву мільярд гривень надходжень протягом пари років. Ідея полягала в тому, щоб інспектори попереджали порушника або виписували штраф, який поповнював би бюджет, а в кричущому випадку евакуювали б автомобіль.

Однак зараз Інспекція з паркування фокусується на цій останній опції, адже «якщо накласти штраф, то заробить тільки місто, а якщо евакуювати, то значно більше зароблять приватні фірми», – зазначають розслідувачі.

«Послідовність виглядає так – контроль сплати за паркування, контроль зупинки-стоянки транспортного засобу без евакуації, і тільки після – евакуація. На жаль, ми вимушені були розпочати з третього, останнього кроку, і цей крок триває вже майже два роки», – визнає начальник інспекції з паркування Дмитро Рахматуллін.

Із трьох рахунків, які оплачують власники евакуйованих автомобілів, – штраф, евакуатор, штрафмайданчик – місту йде лише штраф. Він складає 340 гривень, якщо оплатити протягом десяти днів. Ще 144 гривні отримує Нацполіція за зберігання автівки на штрафмайданчику. Решту отримують компанії-власники евакуаторів – примусова евакуація коштує 1270 гривень.

За вісім годин журналісти нарахували на одному майданчику 165 евакуйованих автівок. Із них 19 привезли евакуатори без маркування, 11 – брендовані Київтранспарксервісом, 8 – Центром організації дорожнього руху, а 127 належали приватним фірмам. Отже, міські евакуатори за цей час заробили трохи більше 24 тисячі гривень, а приватники – понад 161 тисячу.

Міський голова Віталій Кличко заявляв, що у 2020 році було здійснено понад 50 тисяч евакуацій. Якщо взяти за зразок один штрафмайданчик, за яким стежили журналісти, то кількість евакуйованих комунальниками автівок складає 15% від загальної кількості. Це значить, що якщо за рік бюджет отримав від евакуацій 9,5 мільйона гривень, то приватники заробили 54 мільйони.

Найактивніше працюють у місті приватні фірми «Автосос-Сервіс», «Евакуатор-Сервіс» та «Експедиція-777», акредитовані Департаментом транспорту. Але всі вони орендують евакуатори у фірми «Експрес-Т», яка не має угод із містом. При цьому всі чотири пов'язані між собою – зокрема, співвласниця «Експрес-Т» є директоркою «Евакуатор-Сервіс».

Ці фірми Дептранс обирав без конкурсів і тендерів – за оголошенням. Спеціалізовані ліцензії та дозволи на роботу підвищеної небезпеки є не у всіх, як і сертифікований персонал. Водночас працювати цим фірмам допомагають комунальні інспектори з паркування. Інспектор їздить на приватному евакуаторі, і щойно той завантажить чергову машину, пересідає в інший.

Рахматуллін зауважує, що зараз кількість евакуаторів, з якими місто підписало договори, перевищує сотню. Це в рази більше, ніж інспекторів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: