fbpx
Сьогодні
18:33 24 Кві 2021

У США вчені створили пластик, який повністю розкладається у воді

Фото: Berkeley Engineering

Хіміки з Каліфорнійського університету розробили спеціальні ферменти, які при додаванні в пластик, допомагають йому розкладатися у воді. Винахід поки не запатентовано, але його хочуть використовувати для виробництва одноразового посуду і упаковки.

Про це пише Science News.

Новий фермент руйнує пластик, буквально поїдаючи його. А також дозволяє уникнути утворення найдрібніших частинок – мікропластіка, який надзвичайно небезпечний.

Щоправда, аби такий пластик повноцінно розклався та не шкодив навколишньому середовищу, необхідно дотримуватись багатьох умов — певна температура чи вологість повітря.

пластик вода

Фото: Berkeley Engineering

Однак з винаходом американських науковців можна буде пластик, який розкладається у звичайній воді чи компості.

Хіміки додали в пластик ферменти, що руйнують матеріал до нетоксичних молекул і усі шкідливі частинки розчиняються.

В такому пластику міститься всього 0,02% ферментів від загальної маси, тому його властивості не погіршуються. З цього матеріалу пропонують виробляти екологічно чистий одноразовий посуд та упакування для їжі.

Тільки на дні Світового океану зібралося 14 мільйонів тонн мікропластіка. Його знайшли в людській плаценті та на вершині Евересту.

Останні дослідження встановили, що ми навіть дихаємо пластиком. Водночас виявилося, що біопластик так само токсичний, як і звичайний.

Поки винайдений фермент поєднується тільки з деякими видами пластику, але команда вчених сподівається зробити його універсальним і використовувати повсюдно.

Нагадаємо, студенти з Франції роблять з використаної жуйки колеса для скейтборду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: