fbpx
Сьогодні
21:18 13 Кві 2021

ООН оприлюднила дані, у яких країнах не вистачає жінок у політиці

Illustration by Mariya Pilipenko

Рівноправна участь та лідерство жінок у політичному та громадському житті є надзвичайно важливими для досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року. Однак дані, зібрані Організацією Об'єднаних Націй, показують, що жінки досі недостатньо представлені на всіх рівнях прийняття рішень, а до досягнення гендерної рівності в політичному житті ще далеко.

Про це пише Рубрика з посиланням на дані ООН.

Жінки виконують обов'язки глав держав чи урядів лише у 22 країнах, а в 119 країнах ніколи не було жінки-лідера. За нинішніх темпів гендерна рівність на найвищих посадах влади не буде досягнута ще протягом 130 років. А до того ж лише 21 відсоток урядових міністрів були жінками, і лише 14 країн досягли 50 і більше відсотків жінок в урядах. З поточними темпами гендерна рівність на міністерських посадах не буде досягнута аж до 2077 року.

Лише 25% усіх національних парламентарів складають жінки. І хоча цифра ще невелика, зростання є: у 1995 році їхня кількість складала лише 11 відсотків.  

Лише в чотирьох країнах у парламенті є 50 і більше відсотків жінок. Ці країни — це Руанда — 61%, Куба — 53%, Болівія — 53% та Об'єднані Арабські Емірати — 50%. А більш ніж дві третини країн, у яких кількість жінок у парламентах перевищує 40 відсотків, попередньо запроваджували гендерні квоти. За нинішніх темпів прогресу гендерна рівність у національних законодавчих органах не буде досягнута до 2063 року, зазначають в ООН.

У той же час дані, зібрані у 133 країнах, показують, що жінки складають 2,18 мільйона (36 відсотків) обраних членів місцевих дорадчих органів. Лише дві країни досягли 50 відсотків, а ще 18 країн мають понад 40 відсотків жінок у місцевих органах влади.

Не дає ООН сумніватися і у доцільності участі жінок у політичному житті, адже дослідження свідчать, що лідерство жінок у процесах прийняття політичних рішень покращує їх. Наприклад, дослідження панчаят (місцевих рад) в Індії виявили, що кількість проектів з питною водою в районах, до складу яких входять ради, очолювані жінками, була на 62 відсотки вищою, ніж у тих, що мають ради, очолювані чоловіками. 

А ще жінки демонструють політичне лідерство навіть у найболючіших політичних умовах, працюючи через партійні лінії через парламентські збори жінок. Серед іншого так жінки злагоджено відстоюють питання гендерної рівності, такі як ліквідація гендерного насильства, батьківські відпустки та догляд за дитиною, пенсії, закони, що забезпечують гендерну рівність, та виборча реформа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: