fbpx
Сьогодні
10:59 09 Кві 2021

37,3% українців підтримують тезу Мендель про існування "української російської мови"

37,3% українців, які стежили за новинами про мовне питання в Україні протягом останніх двох тижнів, підтримують тезу про існування так званої української російської мови, про що раніше заявила прессекретар президента Юлія Мендель.

Про це повідомляє "Новое время".

Водночас 27,2% громадян повністю не поділяють це твердження. Про це свідчать дані соцопитування дослідницької компанії Gradus Research (знаходиться в розпорядженні редакції Радіо НВ ), яка опитала 1,3 тис. громадян України з різних регіонів країни.

Думку про необхідність підтримки «української російської» поділяють 25,4% респондентів, тоді як 37% повністю з цим не згодні.

Прихильники цієї тези вважають, що підтримка «української російської мови» в Україні необхідна для: задоволення культурних і освітніх потреб російськомовної частини населення України (53,5%); самостійного розвитку мови без участі Росії (30,1%); ведення власної культурної та інформаційної діяльності на російськомовну аудиторію по всьому світу (25,1%); формування власної культури російської мови (23,6%); виключення ворожого для України контексту – наприклад, приналежності письменників або претензій на Київську Русь (22,4%); протистояння пропаганді Росії (19,9%).

Серед тих опитаних, хто протягом останніх тижнів стежив за мовною дискусією, 50,4% частіше спілкуються вдома російською мовою, українською – 28,2%; а на роботі – 45,1% і 33,3% відповідно.

На питання про те, чи варто в Україні захищати і використовувати російську мову як будь-яку іншу мову національних меншин, ствердно відповіли 33,1% респондентів, які стежили за новинами про мовне питання. 28,4% відповіли, що цим "взагалі не варто" займатися.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: