fbpx
Сьогодні
10:32 05 Кві 2021

Прессекретарка президента Мендель заявила, що в Україні є "українська" російська мова

Прессекретарка президента Юлія Мендель вважає, що "українська" російська мова є частиною культурного розмаїття нашої країни.

Про це вона сказала в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом", повідомляє "Укрінформ".

"Українська мова, як і ідентичність, — це ширше явище, ніж виключно протистояння Росії. І в цьому наше поки ще неусвідомлене багатство. А російська, точніше, українська російська мова, — це частина культурного розмаїття нашої країни", – зазначила Мендель.

На її думку, і зараз, і раніше російська мова не була і не є власністю виключно Росії.

Так, речниця Глави держави нагадала, що англійську мову використовують в різних країнах і на континентах — в Австралії, і в США, і в Індії тощо, але Велика Британія не вважає англійську мову тільки своєю.

Відтак вона висловила переконання, що і Росія не є монополістом на російську мову.

"І нам пора давно самим демонополізувати російську мову. І голосно заявити, що в Україні є українська російська мова", – підкреслила Мендель.

Як повідомляла Рубрика, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: