fbpx
Сьогодні
11:40 31 Бер 2021

Україна подала офіційну заявку на включення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Міністерство закордонних справ України подало номінаційне досьє «Культура приготування українського борщу» для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

"Номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" нарешті прямує до Парижу. Це важливий процедурний крок, який є початком формального просування на міжнародному рівні неперевершеного елементу української нематеріальної культурної спадщини для його включення до Репрезентативного списку ЮНЕСКО", – зазначила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Ініціатором офіційного визнання борщу українською національною стравою виступив шеф-кухар Євген Клопотено.

"Коли ви заходите в ресторан за кордоном, то швидше за все в меню ви побачите "Борщ (російський суп)". Коли я дізнався про це, зрозумів, що треба захищати борщ, бо мова не просто про їжу, а про культурної ідентифікації нації. У жовтні 2020 року завдячуючи підтримці ПрАТ «Чумак» борщ був внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а 30 березня Україна подала заявку до ЮНЕСКО для визнання борщу українською стравою вже на світовому рівні", – зазначає голова ГО "Інститут культури України", шеф-кухар Євген Клопотенко.

Українське номінаційне досьє складається з понад 700 сторінок документальних доказів того, що борщ походить з України, він тісно переплетений з українською культурою в таких речах, як, наприклад, весільні та похоронні традиції, та широко споживається по всій країні.

"Український борщ – українська національна страва, якій немає конкурентів. Досить маніпулювати і на ґрунті «російськості» борщу, бо правди не зміниш. Борщ – наш", – заявив міністр культури на інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Розгляд заявки триватиме два року. Продовж цього часу Україна має продемонструвати, що борщ дійсно є цінністю для всієї країни.

"В нас мають проводитися Фестивалі борщу, з'являтися Борщові вулиці та пам'ятники борщу, День борщу та ТВ-шоу про борщ. Ми маємо показати, що борщ дійсно об'єднує Україну", – говорить Євген Клопотенко.

У списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже є український петриківський декоративний розпис, традиція косівської розписної кераміки та козацькі пісні Дніпропетровської області.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: