fbpx
Сьогодні
08:59 10 Бер 2021

Бойовики не пускають фахівців МАГАТЕ до ядерних об'єктів на окупованому Донбасі, - Кравчук

Представники ОРДЛО не дають допуску фахівцям Міжнародного агентства з атомної енергії до ядерних об'єктів на окупованій частині Донбасу.

Про це сказав глава української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук, передає "Українська правда".

"Є колосальна проблема – радіоактивні відходи. Ми ж знаємо, що на території ОРДЛО є шахти, в яких за радянських часів проводилися ядерні випробування. І ці шахти зараз затоплені, що може стати великою трагедією для регіону..

Я декілька разів з цього приводу звертався до Росії. Вони відповідають: це, мовляв, не наша справа, розмовляйте з ОРДЛО. А МАГАТЕ каже: ми таких країн не знаємо. МАГАТЕ не може вести відносини з людьми, які не визначені як суб'єкти міжнародного права".

Довідка

У жовтні 2020 року з'явилась інформація, що в 1979 році на території шахти "Юнком", яка зараз знаходиться на тимчасово окупованому Донбасі, радянська влада здійснила ядерний вибух: 0,3 кілотонни в тротиловому еквіваленті. Після вибуху радіоактивну капсулу залишили в сухому стані і відкачували з шахти воду, щоб виключити потрапляння радіації на поверхню і в грунтові води. Однак навесні 2018 року стало відомо, що бойовики наказали відключити обладнання на цій радіоактивній шахті.

У тому ж таки жовтні 2020 року віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резнікоа зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі і озвучив запит України про вимогу провести експертизу і відправити моніторингову місію групи експертів від МАГАТЕ на Донбас. Як бачимо, експерти досі не можуть потрапити на окуповану територію.

За словами Олексія Резнікова, фахівці не виключають, що існує загроза радіаційного забруднення, як мінімум, акваторії Азовського моря, і наслідки екологічної катастрофи на півночі Криму торкнуться не тільки України, а й всього чорноморського регіону: Румунії, Болгарії, Грузії, Туреччини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: