fbpx
Сьогодні
21:11 02 Бер 2021

У Білорусі пенсіонерок засудили за читання книжок в електричці

У Мінську пенсіонерок судили за те, що вони читали книги білоруських класиків в електричці. Їх звинуватили в участі в несанкціонованій акції і оштрафували, відомо, що одну жінку засудили на 17 діб.

Про це повідомляє "Настоящее Время".

Одна із затриманих Олена Застенчик отримала штраф 1740 рублів ($669 в еквіваленті). Її і ще кілька жінок затримали на станції "Мінськ-Північний" кілька людей у цивільному.

"Ми їхали в електричці і читали книги. У мене був хороший історичний роман Короткевича "Колосся під серпом твоїм". Ми сиділи, ніхто не ходив. Якась жінка хотіла сфотографувати пенсіонерів, які читають, – розповіла Олена Застенчик. – Коли міліціонери запитали, яка була мета, я сказала, що хороша мета, тому що мирні пенсіонери їхали з книжками".

З вечора  п'ятниці до ранку понеділка пенсіонерка провела в камері. Матраци їм не видали. "Я розумію, що охорона не може їх видати, тому що їм це не дозволено. Але ті, хто пише "заборонено", – просто звірі. Це тортури, а не умови. У першу ніч я лежала на лавці, а у мене хворі ноги. Одну жінку відвезли "швидкою" в лікарню", – розповіла Олена Застенчик.

Ще одну пенсіонерку, 75-річну Наталію Іванісову затримали на станції "Ждановичі", того ж дня судили і оштрафували на 25 базових величин (725 рублів, або близько $279). Вона каже, що посміялася над тим, що було написано в протоколі.

Наталія Іванісова мала чотири білоруські книги: "Вийшов зайчик погуляти" Артура Вольського, яку вона взяла для онука, а також книги Ніла Гілевича, Геннадія Буравкіна та Василя Вітки.

"Я записалася в бібліотеку і вирішила освоювати білоруську мову. Міліціонер на допиті запитав: "А чому ви читаєте ці книги, це опозиційна література". Я здивувалася. Ми вже в бібліотеці не можемо взяти наших улюблених авторів, наші діти їх вивчають у школі!", – сказала пенсіонерка.

"У вагоні перебувало близько 30 літніх людей. З собою у нас були книги білоруських письменників. Я взяла вірші Янкі Купали. Через чотири хвилини – на зупинці "Мінськ-Північний" кілька пасажирів вийшли. У вікно я побачила, що цих людей затримують. Решта поїхали далі ", – розповіла пенсіонерка Олена Лебидинська.

На наступній зупинці Олена вийшла. У переході до неї і ще однієї жінки підійшли чоловіки "в громадянці" і попросили пройти для встановлення особи, але паспорт і пенсійне посвідчення їх не влаштувало.

"Мені відповіли: "Раптом вони не відповідають дійсності", і попросили проїхати буквально на півгодини. Я стала пояснювати, що у мене вдома 90-річна мама. На це мені пообіцяли, що потім мене відвезуть куди потрібно", – розповідає жінка. Їх відвезли в РУВС. У машині опинилося семеро таких самих затриманих, цих жінок Олена не знала. Найстаршій було 75 років.

У РУВС у Олени Лебединської вилучили гроші, сережки, годинники. "Найбільше питань викликали книги, які ми читали. Нам повідомили, що це мало не опозиційна література. Але у мене з собою була збірка віршів Янкі Купали. У інших пасажирів я теж бачила тільки класику: у когось Гілевича, у когось Коласа, у когось Короткевича. Міліціонери сказали, що робити нам нічого, хтось на нас заробляє гроші. А ми краще б шкарпетки в 'язали. Але ж ми не стояли десь з плакатами. Ми читали в електричці ".

Олену звинуватили в тому, що вона нібито вигукувала "Жыве Беларусь!" і була одягнена в біло-червоно-білий одяг, хоча сама вона це заперечує.

За словами Олени, в міліції їм сказали, що всього в електричці затримали 26 осіб.

Рубрика:
Курйози Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: