fbpx
Сьогодні
Партнерський матеріал 18:15 28 Січ 2021

Де краще вчитися? Європа VS США

Освіта в Європі та США приваблює високою якістю навчання, можливістю самому організувати свій навчальний план і вибрати ту спеціальність, яка цінується у всьому світі.

Щоб зрозуміти, де краще вчитися за кордоном — в США чи Європі, пропонуємо порівняти ключові моменти:

  1. вступ;
  2. вартість навчання;
  3. підхід до викладання;
  4. система перевірки знань;
  5. студентське життя.

Інформацію про особливості навчання за кордоном на різних континентах підготувала освітня компанія Karandash.

Вступ до ВНЗ: США і Європа

Зарахування в європейський виш відбувається простіше, ніж в американський. Багато європейських ВНЗ готові прийняти абітурієнтів просто на підставі документів, без якихось формальних вступних іспитів або співбесіди. Вузькоспеціалізовані програми на кшталт МВА все ж вимагають збору великого пакета документів.

Розпочати навчання за кордоном в США буде куди складніше. Вимоги до абітурієнтів суворіше і пакет документів більше. Крім здачі міжнародних іспитів з іноземної мови часто необхідно особисто підтверджувати знання — здати GMAT, GRE та інші іспити.

Вартість навчання за кордоном: America VS Europe

Вища освіта в США вважається однією з найдорожчих. Ціна навчання на бакалавраті 20-50 000 $ в рік. Додаткові витрати та адміністративні збори можуть доходити до 30-40 тис.

У Європі ціни набагато нижче, не рахуючи Британії та Швейцарії. Найбюджетніші програми можна знайти в Німеччині, Австрії та Нідерландах. Ціни на навчання стартують від 5 000 € в рік.

Безкоштовна освіта в Європі та США знайти досить складно. У США таких варіантів немає. Проте є шанс отримати знижку на навчання для спортсменів і відмінників.

Підхід до навчання

Навчання в американському університеті багато в чому побудоване на взаємодії з викладачами та постійним самостійним роботам. Потрібно регулярно відвідувати лекції-дискусії, семінари, проміжні атестації та інші заняття. На допомогу тим, хто відстає, професора виділяють додаткові години.

В Європі все простіше. Ніякого суворого контролю, студент самостійно регулює свій графік. Головне завдання — самому отримати знання, навчитися думати самостійно і складати підсумкові тести. Для багатьох українців саме цей фактор є вирішальним, чому краща освіта в Європі.

Термін навчання та перевірка знань

В Європі тривалість навчання 3-4 роки на бакалавраті + 1 рік магістратури. В Америці довше: 4 роки бакалаврату і 2 роки магістратури.

В європейських вишах якість знань контролюють тільки 1 раз, в кінці семестру. Іспит пишуть за 1,5-3 години з усіх пройдених тем.

В американських вишах протягом усього семестру доведеться писати тести й проміжні атестації, виконувати різні проєкти та презентації.

Проживання в Америці та Європі

Студентське життя в Європі залежить від міста, де розташований університет. Кампус — це лише місце для навчання і підготовки до занять. Часто студенти живуть в гуртожитках в кімнатах на 1-2 людини й можуть навіть не спілкуватися між собою. Всі розваги та заходи відбуваються за стінами університету, в місті.

В Америці кампус — це окреме містечко з усім необхідним для життя. Круті заходи, додаткові курси та тренування, студентські розваги — все це на території кампуса. Якщо ви любите організовувати вечірки, то студентське життя в Америці стане для вас відповіддю на питання, чому освіта в США краще.

Де краще вчитися? Європа VS США

Де краще освіта — в Європі або США — сказати складно. Це безпосередньо залежить від особистих якостей студента. Волелюбним і зацікавленим у навчанні більше сподобається в європейському ВНЗ, а цікавим і товариським — в американському.

Визначтеся, які характеристики навчання для вас найбільш значущі, так буде легше зробити вибір.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: