fbpx
Сьогодні
20:08 21 Січ 2021

Зміна клімату негативно впливає на вразливі верстви населення

ГО "Еколтава" разом з аналітичним центром Cedos за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля дослідили, як кліматичні зміни відображаються на житті людей в містах України. Дослідження підтвердило гіпотезу про те, що зміна клімату вже чинить негативний вплив на жителів українських міст, і особливо вразливими є представники малозахищених верств населення.

Дослідження, що проводилось з травня по вересень 2020 року включало в себе огляд наукових статей та досліджень, що стосуються наслідків зміни клімату на міську інфраструктуру, а також консультації з представниками організацій, що співпрацюють з вразливими групами людей. До таких груп дослідження відносить безхатченків, літніх людей, людей з інвалідністю, дітей, та людей, що працюють на відкритому повітрі. До уваги брали вплив кліматичних змін на міський транспорт, житло, інфраструктуру соціального захисту, зайнятість, тощо. 

Дослідники виявили цілу низку наслідків зміни клімату, які вже відчуваються в містах України. Це – утворення "острівців спеки" внаслідок аномально високих температур, підтоплення та зсуви ґрунту, погіршення якості та зменшення кількості питної води, руйнівний вплив непередбачуваних погодних явищ на інфраструктуру, тощо. Вразливі соціальні групи найбільше потерпають від таких наслідків – оскільки вони мають менше фінансових ресурсів, їм виявляється складніше адаптуватись до таких змін. Вразливі групи часто вимушені працювати на відкритому повітрі, наражаючись на аномально високі температури та непередбачувані погодні умови. Житло малозахищених груп частіше потерпає від наслідків кліматичних змін, а будь-які перепони у роботі міської чи соціальної інфраструктури сильно позначаються на їх повсякденному житті.

Для подолання цих наслідків та сприяння кліматичній справедливості, дослідження пропонує цілу низку рекомендацій для українських міст. Вони стосуються зайнятості, міської мобільності, роботи ЖКГ та житлового фонду, публічних просторів, тощо. 

Детальніше ознайомитись із дослідженням можна за посиланням.

Читайте також, як карантин вплинув на сферу поводження з відходами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: