fbpx
Сьогодні
20:18 12 Січ 2021

За 30 років на планеті знищили 420 млн гектарів лісу. Це більше за усю територію України у 7 разів

За останні три десятиліття темпи зникнення лісів на Землі сповільнилися, та попри це, з 1990 року людство знищило близько 420 млн гектарів лісу. Це у сім разів більше, ніж уся площа України (60,4 млн гектарів).

Про це заявила пресслужба ООН.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО), більш ніж половина всіх лісів світу припадає на п'ять країн: Російську Федерацію, Бразилію, Канаду, США і Китай. Як повідомляють експерти Всесвітнього фонду дикої природи, наприклад, в Росії залишилося 247 млн ​​га первозданних лісів. Але вони зникають зі швидкістю понад 1,6 млн га на рік, і ці темпи нині стрімко набирають обертів.

Як кажуть в ООН, половина лісових територій сьогодні майже не постраждала від впливу людини, а третина лісів — це незаймані ліси, що не піддавалася наслідкам людської діяльності. Проте зникнення лісів триває, наголошують в Організації.

«Для того, щоб зупинити зникнення лісів і біорізноманіття, нам необхідно переглянути наші методи виробництва і масштаби споживання», — наголошує Генеральний директор ФАО Цюй Дун'юй.

Він закликав зберігати ліси і домагатися відновлення вирубаних насаджень. Зусилля у цьому напрямку вже принесли свої плоди, зазначають в ООН. Так, найбільший приріст охоронюваних лісових територій стався в широколистяних вічнозелених лісах, тобто у тих, що розташовані в тропічних зонах.

Чому це важливо

На ліси припадає основна частина всього наземного біорізноманіття планети: 60 тисяч різних видів рослин і дерев, 80% всіх видів земноводних, 75% видів птахів і 68% видів ссавців. Зникнення лісів призводить до зникнення багатьох диких видів флори та фауни.

Експерти наголошують, що дерева виконують захисні функції: вони запобігають ерозії і втраті ґрунтів та пом'якшують наслідки зміни клімату. До того ж ліси забезпечують людей паливом і продовольством. Для багатьох вони є важливим джерелом доходу.

Сьогодні на ліси припадає понад 86 млн «зелених» робочих місць. З усіх, хто живе за межею бідності, понад 90% виживають завдяки одержуваним від лісу продуктам дикої природи. Тільки в Латинській Америці від стану лісів залежить життя восьми мільйонів людей.

Як повідомлялося, Рівненська та Житомирська області можуть залишитись без лісу менше як через 40 років.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: