fbpx
Сьогодні
14:41 11 Лис 2020

Шмигаль розповів, які програми підтримки діятимуть для бізнесу під час карантину вихідного дня

Фото: kmu.gov.ua

Кабмін у середу схвалить напрацьовані Міністерством охорони здоров'я України зміни до постанови №641, щоб карантин вихідного дня запрацював.

Про це прем'єр Денис Шмигаль сказав на черговому засіданні уряду.

"Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому уряд та МОЗ разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень. МОЗ розробило зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні так званого карантину вихідного дня", – сказав Шмигаль.

Водночас він вкотре наголосив на тому, що уряд готовий підставити плече, щоб підтримати підприємців під час посиленого карантину вихідного дня.

"Повною мірою відновимо та розширимо наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв'язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою)
  • можливість застосування механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною, що ми зараз оговорюємо з Торговельно-промисловою палатою
  • продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто мова йде про рефінансування існуючих позик фактично під 0%".

"Дуже важливо, якщо у сім'ї захворів хтось із членів родини, з якими ви проживете, потрібно залишатися на самоізоляції для уникнення розповсюдження коронавірусу", – сказав глава уряду.

На переконання Шмигаля, такі карантинні заходи — це найбільш дієвий інструмент для розірвання ланцюга захворювання та збереження життя людей. Прем'єр також додав, що повний локдаун країни на два-три тижні не потрібний, адже дуже негативно вплине на економіку.

Через стрімке зростання захворюваності на COVID-19 МОЗ запропонувало посилити карантинні обмеження, зокрема ввести карантин вихідного дня.

Жорсткі обмеження будуть діяти з 00:00 суботи до 00:00 понеділка.

Так, у вихідні буде заборонена робота торгово-розважальних центрів, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, а також робота театрів і проведення масових заходів. Крім того, заборонено приймати відвідувачів у барах, ресторанах, кафе та установах розважальної сфери. Натомість заклади громадського харчування зможуть надавати послуги на винос.

Своєю чергою при карантині вихідного дня залишаться працювати продуктові магазини, аптеки, АЗС, об'єкти торгівлі засобами гігієни, ветеринарними препаратами і кормами.

Також зможуть працювати фінансові установи, СТО, доставка їжі. У звичайному порядку буде здійснюватися інкасація та перевезення валютних цінностей.

Громадський транспорт продовжує працювати, а ресторани і кафе зможуть обслуговувати відвідувачів тільки на винос.

Карантин вихідного дня запровадять вже найближчих вихідних – 14-15 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: