fbpx
Сьогодні
08:15 25 Жов 2020

Сьогодні в Україні проходять місцеві вибори: що треба знати

Фото naszwybir.pl

У неділю, 25 жовтня 2020 року, українці обиратимуть депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів

Виборчі дільниці працюватимуть з 08:00 до 20:00.

У зв'язку з пандемією COVID-19 кожен виборець повинен бути у захисній масці та мати при собі власну ручку, а паспорт показувати членам виборчої комісії, не передаючи його їм до рук.

При цьому цьогорічні місцеві вибори відрізняються насамперед тим, кожен виборець отримає на своїй виборчій дільниці кольорові бюлетені кількох типів. Основна різниця між бюлетенями така, що в одному треба буде поставити лише одну позначку, а в іншому – поставити позначку та вписати цифру за трафаретом.

Як пояснює Опора, новий тип бюлетень міститиме ліворуч назву партії (та прізвище кандидата єдиного виборчого списку, який не бере участі в персоналізованому голосуванні, адже гарантовано пройде до ради, якщо партія подолає прохідний бар'єр), посередині два квадратики для голосування, а праворуч список прізвищ із 5-12 кандидатів від цієї партії.

Сьогодні в Україні проходять місцеві вибори:

Йдеться про новий бюлетень для голосування за кандидатів у депутати до обласної ради та районної ради. А також отримають ті виборці, які обиратимуть міську (сільську або селищну) раду із кількістю виборців 10 тис. і більше.

Таким чином, у першому квадратику необхідно поставити позначку (плюсик або іншу позначку) за партію, а в другому квадратику вписати за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12), який Вам найбільше до вподоби. Це називається принципом відкритих списків.

Сьогодні в Україні проходять місцеві вибори:

Як голосувати за партії?

На кожному окрузі буде окремий бюлетень для голосування.

Виборець може:

  • проголосувати просто за партію: поставивши відмітку біля назви місцевої організації партії;
  • проголосувати за партію і кандидата, для цього треба додатково вписати номер кандидата.

Важливо: Виборець має обов'язково поставити "галочку" навпроти партії, без цього — бюлетень буде недійсним.

У більшості населених пунктів України виборець отримає 4 виборчі бюлетені для голосування за кандидатів на посаду:

1) міського (сільського або селищного) голови;

2) депутатів міської (сільської або селищної) ради;

3) депутатів районної ради;

4) депутатів обласної ради.

Одначе, будуть і виключення.

2 бюлетені – отримають виборці міста Києва. Мешканці столиці голосуватимуть лише за міського голову та за депутатів міської ради.

3 бюлетені – отримають виборці, які мають виборчу адресу на підконтрольній українській владі території Донеччини та Луганщини. Вони голосуватимуть за очільника свого населеного пункту, за депутатів до місцевої ради та за депутатів до районної ради. Виборів до обласних рад там не буде.

5 бюлетенів – отримають виборці Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави, Херсона, бо, крім стандартного набору, мають ще вибори до районних у місті рад.

Українці виберуть 24 обласні ради (крім окупованих територій Донецької і Луганської області), 119 районних рад, депутатів рад і голів 1438 об'єднаних територіальних громад (ОТГ), а також мерів міст і голів сіл і селищ.

У селах, селищах і малих містах вибори пройдуть в один тур, а там, де проживає понад 75 тисяч виборців, через три тижні відбудеться другий – за посаду мера змагатимуться два кандидати, які наберуть найбільше голосів у першому турі.

Крім окупованих територій Донецької і Луганської областей, вибори не відбудуться і в окупованому Криму.

Екзит-поли

У день місцевих виборів соціологи проведуть кілька екзит-полів.

Соціологічна група "Рейтинг" у неділю, 25 жовтня, представить результати опитувань, які проводяться протягом дня виборів. Дані оприлюднять на прес-конференції після закриття виборчих дільниць о 20:00.

Також о 20:00 в рамках спецпроекту "Ніч виборів з Савіком Шустером" журналісти оголосять результати опитування, здійсненого за допомогою соціологічної компанії Liberty Report. Шустер, зокрема, планує оголосити результати екзит-полів, проведених методом face to face, у 12 містах України: Київ, Харків, Одеса, Львів, Дніпро, Маріуполь, Кривий Ріг, Чернівці, Ужгород, Миколаїв, Вінниця, Черкаси.

Так, будуть названі імена мерів, які переможуть, міста, де відбуватиметься другий тур, і партії, які подолають п'ятивідсотковий бар'єр у ради.

Близько 22:00 голова ЦВК проведе онлайн-брифінг щодо перебігу дня голосування.

Опитування Зеленського

Одночасно на вході до виборчих дільниць відбуватиметься ініційоване Володимиром Зеленським опитування.

Питання звучать так:

  • Чи підтримуєте ви ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
  • Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію каннабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?
  • Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності.

Голосування розпочнеться на виборчих дільницях о 8:00 триватиме до 20:00 без перерви.

Вибори пройдуть відповідно до нового Виборчого кодексу, який набув чинності 1 січня 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: