fbpx
Сьогодні
09:31 10 Жов 2020

Вірменія і Азербайджан домовилися про перемир'я

Вірменія і Азербайджан за підсумками багатогодинних переговорів щодо конфлікту в Нагірному Карабасі домовилися про припинення вогню з 12:00 10 жовтня.

Про це повідомляє російське інформаційне агентство "Інтерфакс".

Зазначається, що за підсумками переговорів, які тривали більше 10 годин, сторони домовилися за чотирма пунктами:

  • Припинення вогню з 12:00 10 жовтня 2020 року в гуманітарних цілях для обміну військовополоненими та іншими утримуваними особами і тілами загиблих при посередництві і відповідно до критеріїв міжнародного Червоного Хреста.
  • Конкретні параметри режиму припинення вогню будуть узгоджені додатково.
  • Вірменія та Азербайджан за посередництва Мінської групи ОБСЄ приступають до перемовин для мирного врегулювання конфлікту.
  • Сторони підтверджують незмінність формату переговорного процесу.

Довідка

Ранком неділі, 27 вересня, у Нагірному Карабасі після понад 4-річної перерви – з квітня 2016 року відновилися повномасштабні бої між Азербайджаном та Вірменією із застосуванням артилерії, авіації та піхоти.

Офіційний Баку, на чиєму боці перевага у озброєнні (азербайджанцями використовуються новітні турецькі дрони, зокрема, дрони-камікадзе), фінансуванні власних збройних сил та в численності війська, заявляє про ведення "контрнаступальної операції" по усій лінії фронту у відповідь на провокації з вірменської сторони. Мета – повернення юрисдикції над втраченими у 90-их роках населеними пунктами і стратегічними висотами.

Азербайджан підтримує Туреччина і Пакістан.

Зі свого боку прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану "Нагірно-Карабаську республіку" ("НКР") з боку Азербайджану.

У Вірменії і НКР оголошено військовий стан, триває мобілізація. Азербайджан також прийняв рішення про введення воєнного стану в низці регіонів країни і часткову мобілізацію.

Баку заявляє про визволення цілої низки населених пунктів у східній частині Нагірного Карабаху.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: