fbpx
Сьогодні
19:15 30 Вер 2020

З премією у 100 тис. грн: Кабмін оголосив конкурс на ескіз великого Державного Герба України

Кабінет міністрів ухвалив проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України, який триватиме з 1 жовтня до 1 листопада

Про це повідомив представник уряду у парламенті, народний депутат Василь Мокан у Facebook.

"Кабмін ухвалив проєкт постанови про проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України", – зазначив Мокан.

Документом також передбачено затвердити Положення про конкурс, утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу, затвердити Положення про нього та його персональний склад, а також доручити Мінкультури та інформаційної політики забезпечити здійснення витрат на проведення конкурсу в межах бюджетних асигнувань, передбачених МКІП у держбюджеті на 2020-й рік.

"Конкурс триватиме з 1 жовтня до 1 листопада 2020-го року. Підбиття підсумків здійснюється Оргкомітетом конкурсу до 1 грудня 2020-го року", – наголосив Мокан.

Відтак для відзначення кращих проєктів ескізів встановлено такі премії:

  • перша премія – 100 тис. грн;
  • друга премія – 50 тис. грн;
  • третя премія – 30 тис. грн.

25 серпня на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла постанову про конкурс щодо ескізу Великого державного герба України.

Довідка

Нагадаємо, що малим Державним Гербом України є Тризуб. Він був затверджений у лютому 1992 року та визначався як головний елемент великого Герба. Однак великого Герба Україна досі не отримала. Геральдисти розробили кілька сотень ескізів, проте жоден з них не був затверджений.

У Конституції Тризуб затверджений як головний елемент великого Державного Герба. У 1996 році Конституційна комісія пропонувала вписати в остаточний проєкт Основного закону тільки один герб, проте в останній момент наявність великого Герба було затверджено в 20 статті.

Того ж року на конкурсі проєкту великого Герба розглянули понад 400 ескізів, але жодного не затвердили. У 2001 році до Ради надійшов проєкт закону "Про великий Державний герб України", який пропонував затвердити зображення на синьому щиті золотого знака Княжої держави Володимира Великого, над щитом – великокняжий вінець і синьо-зелене шатро. По обидва боки мали розміщуватися тримачі щита – золотий лев і козак. Під щитком пропонувалася синьо-жовта стрічка, нижче – колоски пшениці з калиною. Геральдисти відхилили цю пропозицію.

У 2007-2008 роках Мінкультури проводило конкурс проєктів великого Герба. У 2009 році уряд затвердив проєкт великого Державного герба – малий Герб у центрі, по боках – лев і козак, унизу – синьо-жовта стрічка, зверху – княжа корона. Проєкт так і не внесли на розгляд Ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: