fbpx
Сьогодні
14:28 25 Сер 2020

Рада оголосила конкурс на ескіз Великого державного герба України

25 серпня на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла постанову про конкурс щодо ескізу Великого державного герба України

За відповідну постанову віддали голоси 279 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

За відповідну постанову не віддав голос жоден депутат від фракції "Батьківщина" та лише один депутат від "Європейської Солідарності".

Під час обговорення постанови нардеп від "ЄС Володимир В'ятрович аргументував відсутність необхідності прийняття Великого державного герба тим, що Тризуб усталився, як національний символ, а рішення про Великий герб – це давня ідея комуністів.

Довідка

Нагадаємо, що малим Державним Гербом України є Тризуб. Він був затверджений у лютому 1992 року та визначався як головний елемент великого Герба. Однак великого Герба Україна досі не отримала. Геральдисти розробили кілька сотень ескізів, проте жоден з них не був затверджений.

У Конституції Тризуб затверджений як головний елемент великого Державного Герба. У 1996 році Конституційна комісія пропонувала вписати в остаточний проєкт Основного закону тільки один герб, проте в останній момент наявність великого Герба було затверджено в 20 статті.

Того ж року на конкурсі проєкту великого Герба розглянули понад 400 ескізів, але жодного не затвердили. У 2001 році до Ради надійшов проєкт закону "Про великий Державний герб України", який пропонував затвердити зображення на синьому щиті золотого знака Княжої держави Володимира Великого, над щитом – великокняжий вінець і синьо-зелене шатро. По обидва боки мали розміщуватися тримачі щита – золотий лев і козак. Під щитком пропонувалася синьо-жовта стрічка, нижче – колоски пшениці з калиною. Геральдисти відхилили цю пропозицію.

У 2007-2008 роках Мінкультури проводило конкурс проєктів великого Герба. У 2009 році уряд затвердив проєкт великого Державного герба – малий Герб у центрі, по боках – лев і козак, унизу – синьо-жовта стрічка, зверху – княжа корона. Проєкт так і не внесли на розгляд Ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: