fbpx
Сьогодні
15:50 13 Вер 2020

Венеція буде жити вічно: вчені створять цифрову копію міста на випадок, якщо воно повністю піде під воду

Благодійний фонд Factum Foundation разом з архівом Венеції та Політехнічним університетом Лозанни планує зробити цифрову копію у високій роздільній здатності усіх будівель Венеції зовні та всередині. Вчені хочуть мати місто хоча б у такому вигляді, якщо воно через глобальне потепління повністю піде під воду.

Про це повідомляє The Art Newspaper.

Вчені використовували сканер LiDAR, який формує картину навколишнього простору, скануючи об'єкти лазером із землі. Таким способом вже оцифрували один з островів Венеціанської лагуни — Сан-Джорджо-Маджоре. Щоб просканувати острів згори, вчені планують запустити дрони зі сканерами.

Венеція складається з понад 100 дрібних островів, тож науковці продовжать оцифровувати місто. Скільки на це потрібно часу — не кажуть.

венеція

Навіщо це?

По-перше, щоб контролювати рівень води у місті. По-друге, якщо Венеція все-таки повністю піде під воду, вона залишиться вічно існувати у цифровому вигляді.

У разі катастрофи вчені сподіваються, що цифрова копія допоможе відбувати Венецію в якомусь іншому місці.

У Венеції все погано?

За останні роки Венецію підтоплювало вже декілька разів. У листопаді 2019 року місто пережило одне з найбільших підтоплень, а у 2018 році внаслідок штормів під водою опинилося три чверті міста.

венеція

венеція

Дрібні острови, з яких складається Венеція, дуже залежать від погодних умов. Їхнє затоплення переважно відбувається через вітри, що дмуть із Північної Африки й несуть до міста великі маси води. Але паралельно з цим місто поступово «занурюється» у воду через просідання ґрунтів, на яких воно стоїть, і через зростання рівня моря.

Торік льодовий щит Гренландії втратив рекордну кількість льоду, він продовжує танути й зараз. До кінця століття тільки через танення Гренландії рівень води підніметься на 10 сантиметрів. Загалом же очікується, що рівень води до 2100 року підніметься на метр. Через це під воду може піти безліч прибережних міст, зокрема і Венеція.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: