fbpx
Сьогодні
19:12 07 Вер 2020

ООН: від забруднення повітря щороку вмирає 7 млн людей

Від наслідків забруднення повітря у світі щороку помирають 7 млн ​​осіб.

Такі дані опублікували в ООН до Міжнародного дня чистого повітря, що відзначається 7 вересня.

"Експерти ООН називають забруднення повітря "невидимим вбивцею". Від його наслідків щороку помирають 7 млн ​​осіб. Забруднення повітря є причиною респіраторних, інфекційних і серцевих захворювань, інсульту, раку легенів і ускладнень, пов'язаних з вагітністю. У дітей, що вдихають брудне повітря, все частіше проявляється астма, хронічна легенева недостатність, затримка росту, діабет, дитяче ожиріння і розумова відсталість", – вказується в повідомленні.

При цьому, у період пандемії COVID-19 вчені виявили в багатьох містах світу різке зниження концентрації забруднювачів повітря.

"У період боротьби з COVID-19, коли люди стали менше літати на літаках і користуватися громадським транспортом, вчені виявили в багатьох містах світу різке зниження концентрації забруднювачів повітря, особливо рівня вмісту оксидів азоту. Це стало, в основному, наслідком скорочення руху транспорту в міських районах. Рівень забруднення в Мадриді, наприклад, знизився приблизно на 50 відсотків. Подібні ситуації склалися і в інших великих містах", – йдеться в повідомленні.

Однак, як відзначають експерти, якість повітря залежить від безлічі інших забруднювачів, які пов'язані з транспортом. Наприклад, рівень забруднення атмосфери дрібними частинками, що потрапляють в повітря при опаленні житлових та інших будівель або при підживленні полів, не знизився.

Повідомляється, що це свідчить, що для ефективного захисту від впливу забруднення повітря в містах важливі комплексні міжгалузеві заходи, що виходять за рамки транспортного сектора.

Де можна дізнатися рівень забруднення повітря?

Знання — сила!  Сьогодні мати уявлення про те, наскільки забруднене повітря, яким ми дихаємо, так само важливо, як знати погоду за вікном.  Існує ряд ресурсів, які надають інформацію про рівень забрудненості повітря.  Це відкриті джерела, доступні будь-якому бажаючому:

📌  AirVisual — тут в режимі реального часу можна відстежувати, де в певний момент повітря найбрудніше.

📌  AQICN — інформація про якість повітря також в режимі реального часу.

📌  Телеграм бот "Якість повітря у Києві" — інформація по забрудненню повітря в Києві, можливість відстеження порайонно.

📌  SaveEcoBot — екологічний бот для моніторингу дозвільної документації забруднювачів довкілля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: