fbpx
Сьогодні
Екорубрика 09:15 22 Кві 2020

Чому повітря в Києві б'є світові рекорди по забрудненню?

Причина забруднення повітря в Києві, яке тримається вже кілька днів — пилові бурі. Що потрібно про них знати: чому в містах пил особливо небезпечний і як уникнути згубних наслідків

16-17 квітня Київську та Чернігівську область накрило пилової бурею — такого жителі столиці не бачили ніколи. Індекс забруднення повітря згідно з даними IQAir вранці 17 і 18 квітня досяг світового максимуму — повітря в Києві стало найбільш забрудненим у світі. Такий рівень забруднення вважається дуже небезпечним. Виходити на вулицю при такій погоді забороняється — це може призвести до серйозних негативних наслідків для здоров'я.

забруднене повітря

За даними ДСНС, радіаційний фон у Києві — в межах норми, як і концентрація продуктів горіння. Причина забруднення повітря — пилова буря.

Звідки в Україні пилові бурі?

Пилова буря накрила нас з кількох причин, серед яких — як кліматичні чинники, так і безвідповідальне ставлення влади і самих громадян до навколишнього середовища. В Управлінні екології та природних ресурсів КМДА пилову бурю списують на безсніжну зиму і відсутність звичної норми опадів:

"Як наслідок — вітрова ерозія ґрунтів, зниження рівня грунтових вод, які і є причинами утворення пилу, яку в столицю приніс північний вітер", —  повідомляє служба у Facebook.

Але справа не тільки в цьому. В Україні існує величезна проблема нераціонального використання ґрунтів, що призводить до їх виснаження та ерозії. Запобігти цьому явищу можна, але тільки якщо підійти до питання системно: використання ґрунтів повинно відповідати їх структурі — технології засівання полей і виробничий цикл повинні підбиратися відповідно до типу ґрунту, необхідно висаджувати нові лісосмуги, які затримують вітер, зберігати органічний баланс грунтів тощо. Агрохолдинги в Україні не дотримуються цих правил, одним з наслідків чого є пилові бурі.

Для здоров'я людини ці бурі дуже небезпечні. Повітря виглядає вже більш прозорим,але показники забрудненості зашкалюють через те, що разом з великими частками пилу в повітря піднявся ультрадисперсний пил.

Чому повітря все ще забруднене?

Основну кількість пилу принесло з розораних полів, але разом з цим пилом сильний вітер підняв у повітря й інші шкідливі частинки. Зазвичай їх склад залежить від місця, де цей пил знаходиться. Особливо небезпечним вона стає у великих містах, де в ньому містяться дрібні шматочки сажі, асфальту й автомобільних покришок, частинки мінеральних солей (сульфати, нітрати), сполуки важких металів (в основному оксиди), а також біологічні забруднювачі — алергени та мікроорганізми. Такий пил особливо небезпечний тим, що містить в собі речовини, які згубно впливають на людський організм. 

забруднене повітря

За даними Air Quality Index найбільшу концентрацію складають забруднювачі PM 2.5 і PM 10. Це пил розміром від 2,5 до 10 нанометрів. Він являє собою суміш неорганічних іонів, дрібні краплі води, метали, вуглеводні. Частинки такого пилу практично не осідають і залишаються висіти в повітрі. Він легко проходить крізь біологічні бар'єри в організмі: носова порожнина, верхні дихальні шляхи, бронхи. Разом з повітрям частинки потрапляють в альвеоли — бульбашки, в яких відбувається газообмін між легенями і кровоносними судинами. 

Якщо ж людина отримує "ударну" дозу такого пилу, — таку, як була зафіксована 16, 17 і 18 квітня, — наслідки можуть проявитися вже протягом перших 2 годин після вдихання. Це працює так: частинки РМ 2.5 дратують рецептори в дихальних шляхах, і нервова система посилає сигнал легким працювати частіше. Просвіт бронхів звужується, людина починає дихати часто і неглибоко, поверхово. Збільшується навантаження на серце, з'являється аритмія, тахікардія. Протягом доби підвищується рівень цитокінів, згущення крові, відрив атеросклеротичних бляшок, потовщення судин, тромбоз. Це «повільна» відповідь. Підсумок такого сценарію — ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.

На невеликі дози РМ немає миттєвої "смертельної" реакції, як на отруйний газ, але вони накопичуються в організмі і з часом можуть призвести до серйозних проблем. В останньому великому звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я про забруднення повітря і його вплив на здоров'я людей говориться про те, що хронічний вплив таких частинок на організм скорочує очікувану тривалість життя на 8,6 місяців. Статистика показує, що з 1990 по 2010 рік 3,1 млн людей померли від причин, пов'язаних з високим вмістом в повітрі частинок РМ.

Як боротися з пиловими бурями?

Якщо політика використання земель в Україні не зміниться — нас чекає "Пільний котел", який накрив США в 1930-х роках. Відразу кілька штатів — Техас, Нью-Мексико, Оклахома, Канзас і Колорадо опинилися під шаром суміші пилу, піску і сухої землі.

пустеля

Dallas, South Dakota, 1936 / Фото Wikimedia Commons

Фермери щорічно втрачали тонни врожаю через екологічну катастрофу, яку спровокувало неправильне використання землі. Владі вдалося впоратися з цією проблемою, не дивлячись на те, що технологій для цього тоді не існувало, і агрономи в той час фактично стали "першопрохідцями" в області збереження родючості ґрунтів.

У США були засновані федеральні програми по впровадженню травосіяння, сівозмін, контурної оранки та створення лісосмуг; заснована Служба охорони грунтів. Ці заходи допомогли впоратися з "Пиловими колтами". В Україні спостереження за станом ґрунтів сільськогосподарського використання веде Міністерство аграрної політики, однак, поки контроль з боку держави за діями агрохолдингів занадто слабкий, спроб зберегти родючість ґрунтів практично немає. 

Для того, щоб в подальшому уникнути пилових бур, необхідно використовувати технології для збереження ландшафту і якості ґрунтів: чергування культур, створення спеціальних водовідводів на полях, висаджування лісосмуг — ці методи існують вже давно. Серед сучасних способів — гідромульчування і напилення спеціальних хімічних засобів не тільки на ґрунти, а й на будь-які інші поверхні. Ці суміші пов'язують частки пилу, не даючи підніматися їм в повітря. У більш розвинених країнах такі суміші використовують при будівництві і в агропромисловості. Ці пилоприбивні склади не випаровуються і не вимиваються дощами і талими водами, стійкі до дії ультрафіолетових променів і грунтових мікробів, для їх застосування не потрібно спеціального устаткування. Виробники цих складів запевняють, що застосування їх продуктів набагато ефективніше і в кінцевому підсумку обходиться дешевше розпилення води. Українська влада поки що обмежується лише поливом вулиць водою, проте таких заходів недостатньо — вода "приб'є" тільки дуже невеликий шар пилу, а той, що знаходиться вище рівня поливу, залишиться висіти в повітрі.

Як захистити себе від пилу?

У великому місті в повітрі завжди є частки РМ2.5 і РМ10, і в будь-якому випадку ми їх вдихаємо. Питання в тому, яку середньодобову дозу такого пилу отримує організм. Навіть якщо на вулиці повітря брудне, то в приміщеннях з правильною системою очищення кількість шкідливих часток нижче. Тож поки ми перебуваємо вдома або в офісі, організм встигає очиститися і відновитися, а ймовірність проблем зі здоров'ям буде нижче.

Так, якщо рівень забруднення перевищує норму, краще утриматися від прогулянок, вікна і двері в будинку повинні бути щільно закриті. Необхідно проводити вологе прибирання і пити більше води. Також потрібно підтримувати оптимальну вологість повітря в приміщенні. Якщо у вас є кондиціонер або очищувач повітря — обов'язково увімкніть їх. Сучасні моделі оснащені НЕРА-фільтрами — спеціальними фільтрами для дрібнодисперсних і ультрадисперсних частинок. Їх встановлюють в пилососах, припливних вентиляціях, кондиціонерах і очисниках-рециркуляторах. Поки що це єдині фільтри, здатні "зловити" дрібно— та ультрадисперсні частинки.

Якщо говорити про звичайні медичні масках, як про спосіб захиститися від такого пилу — вони не допоможуть, оскільки захищають тільки від великих часток. Від ультрадисперсного пилу здатний захистити тільки респіратор. Вони бувають різних видів і класифікуються в залежності від щільності фільтра. Щоб затримати ультрадисперсний пил, респіратор повинен бути таким, як на фото. Зазвичай виробники вказують характеристики фільтра. На респіраторах, що захищають від ультрадисперсної пилу повинно бути значення — "РМ2.5".

забруднене повітря

Ці заходи допоможуть знизити концентрацію пилу, яка потрапляє в легені. А ось в якості профілактичних заходів можна приймати вітаміни групи В. Дослідження, проведене з вченими з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я імені Чана в Швеції, Китаї, Сінгапурі, Мексиці і Канаді, показує, що прийом вітаміну В може запобігти несприятливому впливу шкідливих часток на організм.

Дотримуючись всіх правил безпеки, захищаючи себе і очищаючи повітря в приміщенні, де ви знаходитеся, можна уникнути згубного впливу пилових бур на організм.Такі пилові бурі — атипове для України явище. Поки що. Ця ситуація тільки показала нам, як може відповісти природа на безконтрольне використання ресурсів та забруднення навколишнього середовища, і якщо ми не почнемо боротися за їх збереження вже зараз, то наслідки — як для економіки країни, так і для здоров'я кожного окремого громадянина, ми відчуємо вже дуже скоро.

Де можна дізнатися рівень забруднення повітря?

Знання — сила!  Сьогодні мати уявлення про те, наскільки забруднене повітря, яким ми дихаємо, так само важливо, як знати погоду за вікном.  Існує ряд ресурсів, які надають інформацію про рівень забрудненості повітря.  Це відкриті джерела, доступні будь-якому бажаючому:

📌 AirVisual — тут в режимі реального часу можна відстежувати, де в певний момент повітря найбрудніше.

📌 AQICN — інформація про якість повітря також в режимі реального часу.

📌 Телеграм бот "Якість повітря у Києві" — інформація по забрудненню повітря в Києві, можливість відстеження порайонно.

📌 SaveEcoBot — екологічний бот для моніторингу дозвільної документації забруднювачів довкілля.

9968

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: