fbpx
Сьогодні
14:53 30 Сер 2020

Вчені розповіли про стрімке танення антарктичного льодовика Ширасе

Вчені з Університету Хоккайдо заявили про те, що язик льодовика Ширасе, який упирається в затоку Лютцов-Хольм на східному узбережжі Антарктиди, втрачає від семи до 16 метрів льоду в товщину щорічно.

Раніше вважалося, що в східній частині активно тане тільки льодовик Тоттен, повідомляє N+1.

Антарктичний крижаний щит стрімко тане в останні роки: з 1992 року Антарктида втратила більш ніж 2,7 трильйона тонн льоду, з 2013 по 2017 роки швидкість його танення була втричі вищою, ніж в попередні два десятиліття. Традиційно увага вчених була зосереджена на західній частині материка, оскільки його омивають тепліші води, ніж на сході.

Тепер же вчені дослідили вплив океанічних течій на язик льодовика Ширасе. Раніше прямі гідрологічні спостереження в цій затоці були неможливі – доступ судів туди був ускладнений через потужний і суцільний крижаний покрив на поверхні моря. У 2016 році великі площі цього льоду розкололися, і члени 58-ої японської антарктичної експедиції отримали доступ в затоку взимку 2017 року. Гляциологи провели вимірювання температур, насичення киснем і рівня солоності в 31 точці затоки Лютцов-Хольм на різних глибинах.

Виявилося, що язик льодовика Ширасе тане набагато швидше, ніж льодовик Тоттен. Він втрачає шар товщиною від семи до 16 метрів щорічно. За словами вчених, за умови подальшого доступу судів затока Лютцов-Хольм стане найважливішою точкою екологічного моніторингу в Антарктиді за рахунок унікального поєднання регіональних вітрів, циркумполярних течій і процесів танення шельфового льоду в умовах глобальної зміни клімату.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: