fbpx
Сьогодні
17:29 27 Сер 2020

У США знайшли жінку, організм якої міг самостійно побороти ВІЛ

Група американських вчених заявила про те, що в організмі ВІЛ-позитивної жінки не було виявлено клітин з потенційно активними вірусом.

Дослідники вважають, що організм жінки міг побороти вірус самостійно, тобто, без операцій і препаратів, повідомляє «Громадське».

Як правило, людина живе з ВІЛ все життя. Щоб не дати вірусу зруйнувати імунну систему, ВІЛ-позитивні люди приймають препарати, які пригнічують дію вірусу. Але приймати їх необхідно на постійній основі.

ВІЛ поширюється по організму за допомогою «самокопіювання» на основі ДНК здорової клітини. Одна з фаз цього процесу – провірус, коли вірус вже вбудувався в ділянку ДНК, але все ще знаходиться в «сплячому» стані. Саме препарати не дають йому «прокинутися».

Разом з тим, деякі люди можуть спонтанно контролювати концентрацію ВІЛ в організмі без антиретровірусної терапії. Їх називають «елітними контролерами» і вважається, що їх всього 0,5% серед усіх ВІЛ-позитивних.

Чому це відбувається, поки неясно. Разом з тим, в організмі таких людей все одно зберігається певна частина ВІЛ, іноді настільки низька, що її не може виявити тест.

Саме на особливості «елітних контролерів» і звернули увагу вчені. Вони секвенували геном клітини кісткового мозку 64 таких людей і 41 пацієнта на антиретровірусній терапії. Виявилося, що у «елітних контролерів» набагато менше провірусів ВІЛ в геномі, ніж у пацієнтів на антиретровірусній терапії. У чотирьох з них взагалі 100% генома виявилися не уражені вірусом.

Крім того, в клітинах «контролерів» провірус виявили в некодуючих ділянках генома. Втім, поза їхнього організму ВІЛ в клітинах поширювався хаотично. Це дозволило вченим припустити, що причина існування «елітних контролерів», швидше за все, полягає в їхньому особливому імунітеті: той залишає тільки ті клітини, які здатні взяти ВІЛ під контроль. Цей процес також називається імунним відбором.

У однієї пацієнтки, яка прожила з ВІЛ 25 років, не було виявлено жодного провірусу, здатного до розмноження. Досі подібне спостерігали тільки у «берлінського пацієнта» – одного з двох підтверджених пацієнтів, якого вилікували від ВІЛ за допомогою операції.

Існує ймовірність, що організм жінки самостійно поборов ВІЛ. Але щоб це підтвердити, необхідні додаткові дослідження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: