fbpx
Сьогодні
22:04 19 Сер 2020

У Білорусі вперше зібралася координаційна рада: основні вимоги опозиції

Фото Reuters

Координаційна рада з передачі влади в Білорусі озвучила свої ключові вимоги.

19 серпня відбулося перше засідання президії ради. Трансляція брифінгу за підсумками засідання обірвалася, але в Мережі опублікували  текстову резолюцію.

У координаційній раді підкреслили, що їхня основна мета – «пошук шляхів для подолання політичної кризи в Білорусі і забезпечення згоди в суспільстві», а не зміна курсу країни або конституційного ладу.

Президія підкреслила, що влада Білорусі має:

  • припинити насильство і політичне переслідування, провести розслідування того, що сталося;
  • звільнити всіх політичних в'язнів і виплатити компенсації постраждалим;
  • визнати вибори президента 9 серпня недійсними і провести нові вибори за міжнародними стандартами з новим складом всіх комісій, в тому числі ЦВК.

Члени президії закликали владу Білорусі негайно почати переговори з опозицією і попередили, що до призначення нових виборів народ Білорусі продовжить реалізовувати свої права на страйк, мирні акції і вільне вираження думок.

До президії координаційної ради увійшли сім осіб: письменниця Світлана Алексієвич, ексміністр культури Павло Латушко, юристка Лілія Власова, адвокат Максим Знак, представник страйкового комітету Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський, співголова партії Білоруська християнська демократія Ольга Ковалькова і представниця штабу Віктора Бабарика Марія Колеснікова.

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська 14 серпня оголосила про створення координаційної ради для забезпечення мирної передачі влади, оскільки ЦВК Білорусі віддав перемогу на президентських виборах Олександру Лукашенку.

Цей крок Лукашенко розцінив як "спробу опозиції захопити владу".

У штабі Тихановської відповіли, що в координаційної ради немає мети захопити владу – вона діє на підставі принципів Конституції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: