fbpx
Сьогодні
18:40 30 Лип 2020

У Мін'юсті звернулися до Зеленського

Міністр юстиції Денис Малюська підписав лист до Президента України щодо ветування законопроєкту №3640 про мораторій на стягнення майна за валютними кредитами.

Про це повідомило Міністерство юстиції України.

"На підпис президенту надійшов черговий законопроєкт (№3640), який зупиняє будь-яке примусове стягнення боргів (а не тільки боргів підмораторних валютних позичальників, як це можна було б очікувати, виходячи із його назви). Мін'юст попросив ветувати даний законопроєкт, адже обов'язок платити борг і виконувати договірний обов'язок – це базис капіталізму та ринкової економіки, тому відхилення від обов'язку сплачувати борги повинно бути цивілізованим та справедливим", – наголошується у повідомленні.

Міністр юстиції Денис Малюська підписав лист до Президента України щодо ветування законопроєкту №3640 ⤵️Denis…

Posted by Міністерство юстиції України on Thursday, July 30, 2020

Як підкреслюють у міністерстві, подібні мораторії призводять до збільшення витрат боржників, захищених мораторієм (адже у ціну товарів і послуг, які їм продаються, одразу закладається ризик несплати) і до збільшення корупції (сплатити чи не сплатити контрагенту – вирішує директор підприємства і жоден суд йому не указ).

Також, у Мін'юсті зазначили, що подібні мораторії призводять до збільшення витрат платників податків – за боржника рано чи пізно заплатить держава через механізми гарантій держави щодо виконання судових рішень і спеціальну бюджетну програму, міжнародні арбітражі або рішення ЄСПЛ; до погіршення інвестклімату – жоден нормальний інвестор не буде працювати у непередбачуваному середовищі; і до криміналізації процесу вибивання боргів (бо інші законні процедури стягнення боргу не будуть працювати).

24 липня Денис Малюська повідомив, що з п'ятниці Мін'юст пропонує нову послугу – подарункові сертифікати на користування послугами платних камер у українських слідчих ізоляторах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: