fbpx
Сьогодні
21:53 17 Лип 2020

Купівлю готелю "Дніпро" скасують, якщо купив росіянин, - голова Фонду держмайна

У Фонді держмайна запевнили, що направили запити щодо фірми, яка виграла аукціон щодо покупки готелю "Дніпро" в центрі Києва, у правоохоронні та інші державні органи

Про це заявив голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко у Facebook.

Сенниченко зауважив, що законом прямо заборонено інвестувати в українські активи гроші, що мають російське походження.

"Зрозуміло, що і сам інвестор не може бути із країни-агресора. Відповідно, інвестор, який виграв аукціон, може отримати у власність готель "Дніпро" не раніше, ніж пройде перевірку на відповідність вимогам законодавства, які чітко обмежують хто може підписати договір з державою (стаття 8 Закону "Про приватизацію державного та комунального майна", до речі, дуже цікава – рекомендую). Це прозора покрокова процедура, якої Фонд держмайна дотримується неухильно", – відзначив він.

"Щоб з'ясувати походження його коштів, Фонд державного майна України направив відповідні запити в правоохоронні та інші державні органи. Після ретельної перевірки даних із відкритих та закритих джерел, ці органи нададуть нам свої висновки щодо походження інвестиційного капіталу. Спираючись на висновки компетентних структур, ми приймаємо рішення: підписувати договір купівлі-продажу з переможцем аукціону, чи не підписувати. Сумнівний, з офшорних зон з непрозорою структурою власності та російський капітал не можуть брати участь в українській приватизації. Так само приналежність до списку FATF чи неправдива інформація, подана учасником, – основа для відмови", – підкреслив Сенниченко.

"В разі, якщо з'ясується, що переможець аукціону – росіянин, або ж його капітал має російське або будь-яке інше сумнівне походження, Фонд держмайна не укладе із ним угоду купівлі продажу", – запевнив голова Фонду держмайна.

"Це наше право і обов'язок: не допускати російського та сумнівного капіталу в приватизовані державні підприємства. Згідно процедури, переможцем аукціону буде визнано учасника, котрий показав другий результат, тобто запропонував найвищу суму, не враховуючи "забракованого" в ході перевірки учасника. До нового переможця аукціону буде застосовано аналогічну процедуру перевірки на доброчесність", – додав він.

Незалежно від результатів перевірки, застава за участь в аукціоні в сумі 10% від стартової ціни активу учасникам не повертається. У конкретному випадку з готелем "Дніпро": якщо виявиться, що до його купівлі якось причетні росіяни або об'єкти інших заборон, то в активі їм відмовлять, але більше 8 млн гривень внесеної ними застави у будь-якому випадку залишаться в державній скарбниці. Нічогеньке покарання за зухвалість;)

Ба більше. Фонд держмайна вніс пропозицію збільшити суму застави за участь в аукціоні з 10% до 30% від початкової вартості об'єкту. Разом із Prozorro ми написали проект відповідної постанови Кабміну. Ця ініціатива дозволить убезпечити державу від непорядного інвестора, від російського інвестора та від бажання нечесних ділків всілякими способами пролізти в аукціони.

Нагадаємо, Фонд держмайна 15 липня провів аукціон з продажу столичного готелю "Дніпро" – готель продали за 1 млрд 111 мільйонів 222 тисячі 22 гривні ТОВ "Смартленд".

Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко пояснив, що після завершення аукціону переможець зобов'язаний пройти перевірку на "добродіяння" коштів, після чого підписується договір.

Інвестор має 30 днів, щоб перерахувати гроші, в іншому випадку нараховується пеня, а після двох місяців результати скасовуються.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: