fbpx
Сьогодні
14:26 16 Лип 2020

Рада продовжила мораторій на стягнення майна за валютними кредитами

В Україні продовжили дію мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. Нардепи ухвалили відповідний законопроект №3640 за основу і в цілому.

За документ проголосували 349 нардепів.

Таким чином, дія закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" продовжили до прийняття окремого документа, який врегулює не тільки питання реструктуризації заборгованості позичальників за валютними кредитами, але й порядок/особливості звернення стягнення на іпотечне майно.

Цей проект також вносить зміни і до Кодексу України за процедурами банкрутства, а саме виключає норму про втрату чинності ЗУ про мораторій.

Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики нагадав, що нинішній мораторій завершується у жовтні цього року.

Раніше Національний банк України закликав нардепів не підтримувати законопроект депутата фракції "Слуга народу" Олександра Дубінського (він ініціатор закону), оскільки цей документ забороняє банкам урегулювати проблемні борги валютних позичальників, зокрема, 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Мораторій було впроваджено безстроково в 2014 році під час початку війни й економічної кризи, проте за шість років частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати кредити через відсутність важеля впливу.

Як зазначає НБУ, в жовтні 2019 року запрацював новий кодекс про банкрутство, що передбачає механізм реструктуризації боргу іпотечних позичальників, який запрацює в повному обсязі, лише якщо буде скасовано мораторій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: