fbpx
Сьогодні
10:40 10 Лип 2020

Київ очікує пояснень Росії щодо висловлювання Гризлова про створення в Україні "ще двох держав"

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк закликав РФ чітко пояснити заяви представника РФ у Тристоронній контактній групі Бориса Гризлова про те, що "на сьогодні в Україні створено ще дві держави".

Він звернувся до представника Росії при ОБСЄ Олександра Лукашевича дати пояснення щодо висловлювань Гризлова.

"Що стосується російського пропагандистського наративу про внутрішню природу конфлікту на Донбасі, було б дуже цікаво почути чіткі пояснення російського представника про вчорашні заяви повноважного представника Російській Федерації в ТКГ пана Бориса Гризлова, який заявив, що "на сьогодні в Україні створено ще дві держави". Я закликаю посла Лукашевича уточнити, чи означає вчорашня заява пана Гризлова, що Російська Федерація має намір вийти з Мінських угод? Чи вона планує визнати ці окуповані райони?", – сказав Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Дипломат зазначив, що Україна неодноразово наголошувала на своїй принциповій позиції про те, що готова розмовляти зі своїми громадянами, що проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, але не з тими, хто має російські паспорти і не має законного права представляти місцеве українське населення.

"Нагадаю, що Мінські угоди, підписані Росією, Україною та ОБСЄ як посередником, зрештою спрямовані на виведення незаконних збройних формувань під керівництвом Росії з території України, відновлення повного контролю над державним кордоном урядом України (деескалацію ситуації з безпекою на місцях) і запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України (політичне врегулювання)", – наголосив він.

Цимбалюк додав, що ці два основні напрями мають супроводжуватися вирішенням найбільш актуальних гуманітарних та соціально-економічних питань. Посол також зазначив, що українська сторона залишається відданою повному виконанню Мінських угод, зокрема спільних погоджених висновків паризького саміту "норманді".

Раніше повідомлялося, що за підсумками обговорення закону про особливий статус Донбасу з російською стороною у ході засідання ТКГ не вдалося досягти консенсусу навіть по преамбулі. Бо Росія вимагає прибрати з преамбули згадку про реінтеграцію переселенців.

В Москві допускають повернення Донбасу в Україну на умовах децентралізації.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: