fbpx
Сьогодні
Фото 22:29 01 Лип 2020

У Маріуполі з'явиться єдиний в світі храм, розписаний "петриківкою"

Споруду храму святого Петра Могили і собору Успіння пресвятої Богородиці Православної Церкви України у Маріуполі покривають традиційним українським розписом. Це буде перший у світі храм таких розмірів, розписаний "петриківкою".

Про унікальну церкву пише "Східний Варіант".

"В Україні існують храми, розписані "петриківкою" зовні і всередині, але таких об'ємів ні в країні, ні у світі немає", – зазначає ініціатор втілення проєкту, місцевий житель Кирило Долімбаєв.

Розпис виконує львівська майстриня Ольга Черьомушкіна. У майбутньому храмі хочуть додати підсвічування, щоб додавати акцентів на розпис вночі.

Якщо вдасться зібрати необхідні кошти, закарбувати результати хочуть за допомогою Книги рекордів України, а потім і Книги рекордів Гіннеса.

храм петриківка Маріуполь

Проєкт розпису виключно благодійний та громадянський. Для розпису тільки головного фасаду будівлі потрібно 3300 доларів. 70 відсотків від цієї суми вдалося зібрати за два тижні.

"У цю суму входить робота майстра, покупка спеціальних фарб і пензлів, логістика. Якщо нам вистачить фінансування, ми перейдемо на іншу стіну і там будемо розписувати. Роботи ще дуже багато. Дзвіниця – найвища точка і навіть на лісах туди не дістатися. Для цього потрібна телескопічна вишка", – розповідає Кирило.

Він каже, що необхідна сума могла бути більше, якби будівельна фірма не надала будівельні ліси, на яких працює майстер Ольга Черьомушкіна.

храм петриківка Маріуполь

"Розпис ми вибирали разом з настоятелем храму. Як відомо, це храм Святого Петра Могили – його кольори червоні, тепліші, і собор Успіння Пресвятої Богородиці – це холодні сині кольори. Спочатку хотіли зробити так, щоб теплі кольори переходили в холодні, але потім відмовилися від цієї ідеї. Вирішили робити в блакитних тонах. Маріуполь – морське місто, тому все зійшлося", – пояснює Ольга Черьомушкіна.

храм петриківка Маріуполь

Найбільше пожертвування на розпис храму від однієї людини – 500 доларів. Відомо, що вона з Маріуполя, як і більша частина меценатів. Також були фінансові надходження з інших областей України і навіть з-за кордону. Ім'я кожної людини, яка пожертвувала кошти на розпис храму, відзначать на спеціальній табличці, яку повісять на храмі.

В майбутньому Кирило планує почати ще один проект – виготовлення та встановлення кованої триметрової статуї Архангела Михайла у дворі церкви. Ковалі з Чернівців вже взялися за роботу.

храм петриківка Маріуполь

Фото: з Facebook-сторінки Кирила Долімбаєва; "Східний варіант"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: